fbpx Drukuj

Pieczarkowa zupa -krem

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

500 g pieczarek,
1,5 l dobrej jakości wody
1 średnia marchewka,
2 duże ziemniaki,
2 listki laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
dobrej jakości sos sojowy  (użyłam sos shoyu bio około 2 łyżek),
sok z cytryny,
1 łyżeczka tymianku,
20 g masła (może być masło klarowane),
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól morska nierafinowana,
23 łyżki dobrej jakości śmietany lub gęstego jogurtu (opcjonalnie).

Dodatki: pełnoziarnisty makaron, kasza gryczana lub brązowy ryż
świeży koperek lub natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Pokrojone w plasterki pieczarki wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę i masło, dodać tymianek, szczyptę soli i dusić przez około 3- 4 minuty.
  2. Następnie tak przygotowane pieczarki zalać wrzątkiem (około 1,25 l), dodać liście laurowe i ziele angielskie, a po chwili jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę.
  3. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  4. Następnie całość zmiksować blenderem ręcznym na krem, dodać śmietanę (opcjonalnie) doprawić solą, sosem sojowym i sokiem z cytryny.
  5. Podawać z kaszą gryczaną, ulubionym makaronem razowym lub brązowym ryżem, z odrobiną koperku lub natki pietruszki.

Notatki

(Przepis na podstawie przepisu Trufli, zmodyfikowany)

Danie dla maluszków po 12 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Wskazówki:

  1. Dla dorosłych zupę można przyprawić odrobiną pieprzu i chilli.
  2. Dodając mniej lub więcej wody można regulować gęstość zupy.
  3. Gęsta wersja zupy może stanowić bardzo smaczny sos pieczarkowy.
  4. Jeśli nie lubimy zup-kremów, po prostu nie miksujemy zupy.

Słowa kluczowe: zupa, krem, pieczarki

11
0
Would love your thoughts, please comment.x