Pasta słonecznikowo-buraczana z chrzanową nutą
Jakiś czas temu, buszując w sieci po sklepach internetowych ze zdrową żywnością, natknęłam się na pastę słonecznikową z burakami i chrzanem w słoiczku. Nie kupiłam jej, ale zrobiłam swoją wersję – akurat na święta.
Pasta jest łagodna. Wyczuwalne są w niej wszystkie składniki, które razem tworzą przepyszną kompozycję smakową.
Najlepsza jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Pyszna z razowym chlebem.
Na wielkanocnym stole pasta będzie estetycznie wyglądać, jeśli podacie ją w łódkach z cykorii.
I co zrobicie ? 🙂
Drukuj
Pasta słonecznikowo-buraczana z chrzanową nutą
Składniki
1 szklanka podprażonych na złoto pestek słonecznika
1 upieczony burak ( około 160 g)
1–2 łyżeczki dobrej jakości chrzanu ze słoiczka
spora ilość koperku
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól do smaku
Przygotowanie
- Słonecznik zalać wodą i odstawić do namoczenia na 2-3 godziny.
- Następnie odlać wodę i zmiksować go z pieczonym burakiem na gładką pastę.
- Dodać chrzan, posiekany koperek i wymieszać.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym.
Bardzo mi się podoba ten przepis! Na pewno go wypróbuję!
Zrobię! Uwielbiam buraki, bardzo lubię chrzan, slonecznik dodaję gdzie tylko się są – będzie idealnie 🙂
Magda kusisz wiesz ? Zjawiskowo to sie prezentuje
Dzięki Ala 🙂
Super. Koniecznie daj znać, cy smakowała 🙂
Ciesze się bardzo 🙂
Super przepis. Akurat upeikłam dziś buraki na burgery to wykorzystam też do pasty. Wesołych i słonecznych świat!
Dzięki 🙂
Czy 15 miesięczne dziecko może jeść taką pastę?