Pasta orzechowo-słonecznikowa

Pyszne i proste smarowidło do chleba. Bomba odżywcza. W roli głównej orzechy włoskie i pestki słonecznika. Na śniadanie lub kolację. Musicie koniecznie spróbować.

Dzisiaj mam dla Was pastę do chleba, którą przygotowałam niedawno dla Fundacji Wiemy Co Jemy.
Pasta jest prosta do wykonania. Nie zawiera jakiś wymyślnych składników. Jest naprawdę pyszna i bogata odżywczo. Zawiera białko, zdrowe tłuszcze, w tym tak nam potrzebne kwasy tłuszczowe Omega 3, błonnik, żelazo, potas, cynk, witaminy E i C.
Do tego garść ulubionych kiełków, które są również kopalnią przeróżnych witamin i minerałów. Samo zdrowie !

pasta2

Pasta orzechowo-słonecznikowa

Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
1 szklanka orzechów włoskich,
2/3 szklanki lekko podprażonego słonecznika,
1 duża cebula,
sól,
pieprz,
natka pietruszki
kiełki

Orzechy i słonecznik namoczyć na 2-3 godziny. Cebulę posiekać i udusić  na patelni do miękkości z odrobiną wody. Namoczone i odsączone orzechy oraz pestki słonecznika wraz z cebulą zmiksować na gładką masę, dodając stopniowo nieco wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z posiekaną drobno natką pietruszki.
Podawać na razowym chlebie z ulubionymi kiełkami np. słonecznika, lucerny, rzeżuchy. Pycha !!!!

Smacznego !

pasta3

Spróbuj również

25
Dodaj komentarz

avatar
16 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Magda GembackaMargiJadłospis na dzień od Am mniam - Zdrowy PrzedszkolakJoannaMagdalena Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
margot
Gość

przepyszna jest !!!!!!!!!!!!!!!

Moni
Gość

Lubię pasty do pieczywa… a Twoja prezentuje się pysznie :)

Qchenne-inspiracje, Małgosia
Gość

Pasty bardzo lubię. Muszę wypróbować Twoją :)

zielenina
Gość

robiłam w wersji rozłącznej, razem też musi być pyszne w sumie :)

Emma
Gość
Emma

Nigdy nie robilam past i chcialabym sie zapytac czym najlepiej zmiksowac i jak dlugo mozna przechowywac? orzechowe pewnie dluzej niz z warzyw?

Aurora
Gość

O wow, to mi brzmi bardzo smacznie i wiosennie :D

Ewa
Gość

O!Super pomysł!!! Ja od kilku dni robię podobną: ze słonecznikiem i pestkami dyni (dużo magnezu!) no i zaraz lecę po kiełki.
Pozdrawiam:)

Ela
Gość
Ela

Zrobiłam wczoraj. Jest pyszna!

margot
Gość

Magda, a kotleciki te co na FB pokazywałaś kiedy będą ?Bo pomyślałam ,że zrobię jakieś na majówkę kotlety i te by mi chyba pasowały :)))
buziaki ślę

margot
Gość

chcesz to masz:D u ciebie Magda marzenia spełniają się natychmiast *

birke
Gość
birke

pyszna! moj poltoraroczniak palcami wyjadal:)

Marta
Gość
Marta

Zrobilam wczoraj, bardzo dobra pasta i super pomysl dla tych co nie jedza miesa a szukaja nowych pomyslow do kanapek :))) Ja dodalam do niej troche siemienia i pestek dyni :) Nie przestawaj nad zadziwiac – sledze Cie (tzn twoja inwencje tworcza) codzienie na fb :)) serdecznie pozdrawiam :)

Karolina
Gość
Karolina

Witam. Jestem pod ogromnym wrażeniem pani strony jest po prostu GENIALNA. Jestem młodą mama i zależy mi na zdrowych pełnowartosciowych posiłkach dla mojego szkraba( rocznego:-)) ale juz kończyły mi sie pomysły ale juz teraz mam ich masę dzięki pani:-)
A jeśli chodzi o ta paste czy orzechy obrac z tej skórki?

Joanna
Gość
Joanna

Witam!
Dziś będę przygotowywała pastę, zapowiada się smakowicie :). Co do słonecznika – najpierw podprażyć pestki, a później namoczyć tak? I namoczyć po prostu zalewając wodą? Banalne pytania, ale słaba ze mnie kucharka :/

trackback

[…] Pasta orzechowo-słonecznikowa […]

Margi
Gość
Margi

Witam w przepisie są podprażone ziarna słonecznika a dalej czytamy że namoczone od razu miksować, a jak ma być naprawdę? To jednak bardzo istotne, pozdrawiam :)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Najpierw słonecznik trzeba podprażyć, wystodzić, namoczyć na te 2-3 godziny, a potem zmiksować z resztą składników :-)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Dokładnie tak.