Na rozgrzewkę – marokańska harira z dynią.
Przygotowałam dla was przepis na zupę w marokańskim stylu, pełną warzyw, strączków i przypraw. Smakuje wybornie i jest idealna na obiad lub kolację, gdy na dworze zimno i nieprzyjemnie. Talerz takiej gorącej zupy rozgrzewa, syci i poprawia humor.
Dzięki zawartości soczewicy i ciecierzycy zupa jest gęsta i odżywcza. Przyprawy sprawiają, że jest bardzo aromatyczna, pikantna i rozgrzewająca. Oprócz pomidorów, cebuli, czosnku i selera naciowego, czyli warzyw, które najczęściej wchodzą w skład takiej zupy, dodałam jeszcze dynię, dzięki czemu zupa nabrała jesiennego charakteru.
Harira smakuje najlepiej na drugi dzień, gdy wszystkie smaki ładnie się przegryzą. Z reguły robi się też bardziej gęsta, więc można wtedy dolać do niej nieco wody lub bulionu. Zupę można podać z chlebkiem pita i suszonymi daktylami, które podkreślą smak korzennych przypraw.
Spróbujcie koniecznie i dajcie zmać czy wam smakowała.
DrukujMarokańska harira z dynią
- Porcja: 4-6 1x
Składniki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
300 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni np. butternut
1 szklanka ugotowanej wcześniej ciecierzycy (może być też z puszki lub ze słoiczka),
1/2 szklanki (100 g) czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów pelati
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1250 ml bulionu warzywnego lub wody
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
1 –2 łyżeczki pasty harissa* (można zastąpić mieloną ostrą papryką lub płatkami chilli)
sok z cytryny lub limonki
sól
3–4 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
Do podania: posiekana kolendra lub natka pietruszki, suszone daktyle, ćwiartki cytryny lub limonki, chlebki pita
Przygotowanie
- Cebulę obrać, posiekać w kostkę i zeszklić na patelni, na oliwie z oliwek. Dodać pokrojony drobno seler naciowy, imbir, kumin, cynamon oraz harissę, wymieszać i smażyć około 3-4 minut.
- Następnie dodać pokrojone pomidory z puszki, koncentrat i całość smażyć jeszcze około 5-7 minut. Odstawić z ognia.
- Do dużego garnka włożyć pokrojoną w kostkę dynię i soczewicę, całość zalać gorącym bulionem lub wodą, gotować do momentu aż dynia i soczewica będą miękkie.
- Następnie do garnkwa dodać zawartość patelni, ciecierzycę, posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować jeszcze 2-3 minuty.
- Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny lub limonki.
- Przelać do miseczek, posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i daktylami. Skropić sokiem z cytryny lub limonki.
- Podawać z chebkiem pita.
Notatki
Jeśli nie chcesz, żeby zupa była bardzo ostra dodaj mniej pasty harissa lub ją pomiń.
*Harissa to ostra pasta pochodząca z Afryki Północnej, przyrządzana na bazie czerwonej papryki chili oraz czosnku z dodatkiem odrobiny kolendry i innych przypraw zależnych od regionu. Do nabycia w sklepach z żywnością orientalną.
Słowa kluczowe: harira, dynia, ciecierzyca, soczewica