Drukuj

Marokańska harira z dynią

Rozmiar

Składniki

2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
300 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni np. butternut
1 szklanka ugotowanej wcześniej ciecierzycy (może być też z puszki lub ze słoiczka),
1/2 szklanki (100 g) czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów pelati
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1250 ml bulionu warzywnego lub wody
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
12 łyżeczki pasty harissa* (można zastąpić mieloną ostrą papryką lub płatkami chilli)
sok z cytryny lub limonki
sól
34 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki

Do podania: posiekana kolendra lub natka pietruszki, suszone daktyle, ćwiartki cytryny lub limonki, chlebki pita

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, posiekać w kostkę i zeszklić na patelni, na oliwie z oliwek. Dodać pokrojony drobno seler naciowy, imbir, kumin, cynamon oraz harissę, wymieszać i smażyć około 3-4 minut.
  2. Następnie dodać pokrojone pomidory z puszki, koncentrat i całość smażyć jeszcze około 5-7 minut. Odstawić z ognia.
  3. Do dużego garnka włożyć pokrojoną w kostkę dynię i soczewicę, całość zalać gorącym bulionem lub wodą, gotować do momentu aż dynia i soczewica będą miękkie.
  4. Następnie do garnkwa dodać zawartość patelni, ciecierzycę, posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować jeszcze 2-3 minuty.
  5. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny lub limonki.
  6. Przelać do miseczek, posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i daktylami. Skropić sokiem z cytryny lub limonki.
  7. Podawać z chebkiem pita.

Wskazówki

Jeśli nie chcesz, żeby zupa była bardzo ostra dodaj mniej pasty harissa lub ją pomiń.

*Harissa to ostra pasta pochodząca z Afryki Północnej, przyrządzana na bazie czerwonej papryki chili oraz czosnku z dodatkiem odrobiny kolendry i innych przypraw zależnych od regionu. Do nabycia w sklepach z żywnością orientalną.

Słowa kluczowe : harira, dynia, ciecierzyca, soczewica