Pyszny makaron w sosie porowo-groszkowo-śmietanowym z wędzonym tofu
Makaron w sosie porowo-groszkowo-śmietanowym z wędzonym tofu to znakomity i prosty pomysł na wegański obiad.
Jest sycący, pełen warzyw i białka. Idealnie komponuje się z sałatką na bazie zielonych liści, z dodatkiem ogórków i szczypiorku. Zapewniam was, że smakuje wyśmienicie. Mogą potwierdzić to moje dwie córki, które bardzo polubiły to danie. Za każdym razem gdy je zrobię, znika w mgnieniu oka. Przepis na makaron w sosie porowo-groszkowo-śmietanowym jak zwykle możecie modyfikować, do czego was gorąco zachęcam. Makaron spaghetii można zamienić na pełnoziarnisty o dowolnym kształcie. Pistacje można zamienić na migdały, orzechy włoskie lub laskowe, albo po prostu pominąć. Natomiast groszek można zamienić na szparagi. Możliwości jest naprawdę wiele.
Jestem ciekawa, czy ten makaron będzie wam smakował, tak bardzo jak nam. Dajcie konicznie znać. Czekam z niecierpliwością na wasze komentarze.
Tymczasem ściskam i życzę smacznego.
Magda
DrukujMakaron w sosie porowo-groszkowo-śmietanowym z wędzonym tofu
- Porcja: 2 1x
Składniki
200 g makaronu spaghetii
kawałek pora ( około 10 cm, części biało-zielonej)
2–3 ząbki czosnku
1 szklanka mrożonego groszku
1 kostka wędzonego tofu (180g)
3–4 łyżki posiekanego koperku
200–250 ml roślinnej śmietanki 15-18%
oliwa extra virgin lub olej rzepakowy
sól i pieprz
garść posiekanych pistacji
Przygotowanie
- Na na patelnię wlać olej i wrzucić pokrojone w małą kostkę tofu. Smażyć około 5 minut.
- Gdy tofu zacznie nabierać złotego koloru, dodać pokrojony w kostkę por. Wymieszać i smażyć około 3 minut.
- Dodać groszek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gdy groszek się rozmrozi, wlać śmietanę. Całość wymieszać i dusić około 3 minut.
- Dodać koperek i jeszcze chwilę sos zostawić na ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na końcu dodać posiekane pistacje.
- W międzyczasie ugotować makaron. Gdy będzie już gotowy, należy go odcedzić, a 1-2 łyżki wody w której się gotował, zachować i wlać do sosu, wymieszać.
- Następnie dodać makaron i jeszcze raz wymieszać.
- Gotowe danie nałożyć na talerze.
- Wierzch można posypać posiekanymi pistacjami.
Przepyszny pomysł na zdrowy obiad! Niedawno miałam pierwszą konsultację online z dietetykiem, który będzie układał mi jadłospis dostosowany do moich problemów zdrowotnych. Mam nadzieję, że znajdą się w nim podobne potrawy.