fbpx Drukuj

Makaron w sosie porowo-groszkowo-śmietanowym z wędzonym tofu

makaron w sosie porowo-groszkowo-śmietanowym

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

200 g makaronu spaghetii
kawałek pora ( około 10 cm, części biało-zielonej)
23 ząbki czosnku
1 szklanka mrożonego groszku
1 kostka wędzonego tofu (180g)
34 łyżki posiekanego koperku
200250 ml roślinnej śmietanki 15-18%
oliwa extra virgin lub olej rzepakowy
sól i pieprz
garść posiekanych pistacji

Przygotowanie

  1. Na na patelnię wlać olej i wrzucić pokrojone w małą kostkę tofu. Smażyć około 5 minut.
  2. Gdy tofu zacznie nabierać złotego koloru, dodać pokrojony w kostkę por. Wymieszać i smażyć około 3 minut.
  3. Dodać groszek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Gdy groszek się rozmrozi, wlać śmietanę. Całość wymieszać i dusić około 3 minut.
  5. Dodać koperek i jeszcze chwilę sos zostawić na ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Na końcu dodać posiekane pistacje.
  7. W międzyczasie ugotować makaron. Gdy będzie już gotowy, należy go odcedzić, a 1-2 łyżki wody w której się gotował, zachować i wlać do sosu, wymieszać.
  8. Następnie dodać makaron i jeszcze raz wymieszać.
  9. Gotowe danie nałożyć na talerze.
  10. Wierzch można posypać posiekanymi pistacjami.
1
0
Would love your thoughts, please comment.x