Lekki makaron z cukinii z salsą pomidorową
W prostocie siła. Taką kuchnię uwielbiam. Dzielę się z Wami przepisem na błyskawiczne danie, idealne na obiad w upalne letnie dni – makaron z cukinii.
To ostatnio mój hit podczas diety warzywno-owocowej. Można oczywiście przygotować je również w wersji niepostnej. I do tego Was zachęcam, bo jest naprawdę pyszne. Niby nic, a jednak smakuje znakomicie. Spróbujcie koniecznie.
DrukujLekki makaron z cukinii z salsą pomidorową
Składniki
2 szklanki makaronu z cukinii
2 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
Salsa
2–3 pomidory
1–2 łyżki posiekanego szczypiorku lub cebuli dymki
2–3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
sól
Przygotowanie
Salsa pomidorowa: Pomidory pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cebulką, bazylią. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron:
- Czosnek wycisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić i włożyć na rozgrzaną patelnię, dodać 1-2 łyżki wody i dusić przez 1-2 minuty.
- Następnie dodać makaron z cukinii, posolić go, wymieszać i dusić około 2-3 minut.
- Na koniec przyprawić danie pieprzem. Gdyby w cukiniowym makaronie zostało zbyt dużo wody należy ją odlać.
- Gotowy makaron podawać z salsą pomidorową.
Notatki
Wersja niepostna:
- Czosnek i makaron z cukinii można podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
- Salsę pomidorową można wzbogacić o pokrojone w kostkę awokado i ugotowaną ciecierzycę.
- Całość można posypać wegańskim parmezanem lub lekko podprażonymi i posiekanymi migdałami.
Słowa kluczowe: cukinia, pomidory, czosnek
[…] ochotę na cukinię. Uwielbiam ją w duecie z czosnkiem. Na przemian robię więc cukiniową zupę, makaron, albo cukinię w cieście. I wymyśliłam jeszcze taką oto cukiniową przekąskę – […]