fbpx Drukuj

Lekki makaron z cukinii z salsą pomidorową

makaron z cukinii

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2 szklanki makaronu z cukinii
2 duże ząbki czosnku
sól
pieprz

Salsa
23 pomidory
12 łyżki posiekanego szczypiorku lub cebuli dymki
23 łyżki posiekanej świeżej bazylii
sól

Przygotowanie

Salsa pomidorowa: Pomidory pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cebulką, bazylią. Doprawić solą i pieprzem.

Makaron:

  1. Czosnek wycisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić i włożyć na rozgrzaną patelnię, dodać 1-2 łyżki wody i dusić przez 1-2 minuty.
  2. Następnie dodać makaron z cukinii, posolić go, wymieszać i dusić około 2-3 minut.
  3. Na koniec przyprawić danie pieprzem. Gdyby w cukiniowym makaronie zostało zbyt dużo wody należy ją odlać.
  4. Gotowy makaron podawać z salsą pomidorową.

Notatki

Wersja niepostna:

  1. Czosnek i makaron z cukinii można podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
  2. Salsę pomidorową można wzbogacić o pokrojone w kostkę awokado i ugotowaną ciecierzycę.
  3. Całość można posypać wegańskim parmezanem lub lekko podprażonymi i posiekanymi migdałami.

Słowa kluczowe: cukinia, pomidory, czosnek

1
0
Would love your thoughts, please comment.x