Orzeźwiający kompot rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowy bez cukru
W tym roku szaleję i non stop przygotowuję kompot z rabarbaru, jabłek i truskawek. Bardzo nam wszystkim zasmakował. Jest orzeźwiający, z wyraźną nutką rabarbaru i subtelną słodyczą jabłek i truskawek. Doskonale gasi pragnienie.
Taki kompot rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowy przygotowuje się ekspresowo. Najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony. Proporcje między poszczególnymi składnikami można dowolnie zmieniać, jeśli macie ochotę. Ja czasami dodaję do niego kilka plasterków świeżego imbiru, zamiast kardamonu wrzucam anyż lub laskę cynamonu, albo kilka goździków. Gdy jest już zimny można dodać do niego rownież świeżą bazylię albo melisę. Kombinacji jest wiele, daltego zachęcam do własnych eksperymentów.
Mam nadzieję, że polubicie się z moim kompotem rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowym tak jak my i wejdzie on na stałę do Waszego menu na upały.
Pozdrawiam i smacznego !
DrukujOrzeźwiający kompot rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowy bez cukru
Składniki
7 dużych łodyg rabarbaru
2 duże słodkie jabłka
garść truskawek
laska wanilii
5 ziarenek kardamonu
kilka suszonych daktyli
2 litry wody
Przygotowanie
- Rabarbar, jabłka i truskawki umyć i osuszyć.
- Następnie odciąć końcówki rabarbaru i pokroić go na 2 – centymetrowe kawałki.
- Jabłek nie obierać, pokroić tylko na ósemki. kawałki rabarbaru, jabłek i daktyli wrzucić do dużego garnka, zalać 2 litrami wody, dodać kardamon i wanilię przekrojoną wzdłuż i postawić na ogień, zagotować.
- Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu około 5-10 minut, aż rabarbar i jabłka będą miękkie.
- Zdjąć z ognia, dodać pokrojone w połówki truskawki.
- Kompot przelać do dzbanka. Jeśli chcecie można go wcześniej jeszcze odcedzić. Schłodzić.
Notatki
Słodkość kompotu zależy od ilości dodanych do niego daktyli. Ja dodaję tylko kilka, gdyż nie chcę aby był bardzo słodki. Im więcej daktyli, tym słodszy kompot i nieco inny kolor kompotu.
Słowa kluczowe: rabarbar, jabłka