Jak zrobić mąkę jaglaną ?

Kasza jaglana wraca do łask i coraz częściej zaczyna gościć na naszych stołach, co widać chociażby po olbrzymiej ilości rozmaitych przepisów na dania z jej udziałem, które można znaleźć w sieci. Jest zdrowa, bezglutenowa, lekkostrawna i niesamowicie wdzięczna w kuchni – niech zatem króluje. W sklepach oprócz kaszy jaglanej, dostępna jest jaglana mąka, którą można stosować m.in. do zagęszczania potraw, a w towarzystwie mąki ryżowej lub gryczanej świenie sprawdza się ona w wypiekach bezglutenowych. Zamiast kupować mąkę jaganą można zrobić ją samodzielnie w domu.

Dzisiaj przedstawię Wam sposób w jaki ja to czynię. Zanim bowiem zmielę kaszę odpowiednią ją przygotowuję, aby pozbyć się goryczki i uzyskać mąkę bez zanieczyszczeń. Nie jest to trudne, ale wymaga trochę czasu. Poniżej przepis.

makajaglana1

Mąka jaglana

Drukuj przepis

Składniki

  • 2-3 szklanki kaszy jaglanej

Przygotowanie

1

Na początku kaszę jaglaną należy 2-3 razy wypłukać, potem sparzyć wrzątkiem, a następnie odcedzić i przełożyć na blachę wyłożoną kilkoma warstwami ręcznika papierowego i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni.

2

Po chwili, gdy woda z kaszy wsiąknie w ręcznik, należy go wyjąć, a kaszę odstawić na około 8 godzin (najlepiej na noc), aby przeschła*.

3

Następnie włożyć ją do piekarnika nagrzanego na 170 °C i piec - od czasu do czasu mieszając - do momentu, aż stanie się całkowicie sucha i zacznie pachnieć około 30 minut. Należy uważać, aby się nie spaliła.

4

Po tym zabiegu kaszę jaglaną należy zmielić za pomocą blendera lub młynka do kawy na mąkę.

5

Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

6

Gotowe.

Notatki

*można ten czas skrócić, ale wtedy kasza musi dłużej posiedzieć w piekarniku.

makajaglana2a

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

33
Dodaj komentarz

avatar
20 Comment threads
13 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Magda GembackaZoeyDariaIzabellMagda Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Qchniazdrowia.pl/blog
Gość

Genialne! Sama robię mąkę np. z amarantusa, ale z kaszy jaglanej było ciężko, bo była goryczka… a tu taki fajny sposób na pozbycie się jej. Dziękuję! :)

Małgosia
Gość
Małgosia

Ja robię podobnie, tylko zamiast w piekarniku suszę w suszarce (na papierze do pieczenia).

Małgosia
Gość
Małgosia

Ja robię podobnie, tylko zamiast w piekarniku suszę w suszarce.

olcia
Gość
olcia

tanim kosztem super mąka <3

Gosia
Gość

Co można zrobić z takiej mąki?:)

margot
Gość

O tak kasza i jej półprodukty jak mąka to fajna rzecz , dobrze ,ze jest moda na jaglankę
Ja tak sobie myślę ,ze można jeść ją całe tygodnie i to codziennie trochę inaczej i to od rana do kolacji :D Bo są i śniadanka , pieczywo , zupy , kopytka , placki , kiełbasy , desery , ciasta , pasty czy majonezy , wszystko z ta kaszą :D

Monika
Gość
Monika

mam pytanie, jaki ma Pani blender bo chyba musi być bardzo mocny żeby dać radę, a przepis super, chciałabym wypróbować ale nie wiem czy mój sprzęt podoła;)

margot
Gość

Mąkę zrobiłam teraz czekam na propozycje jak ją mam wykorzystać :D

margot
Gość

Miłych wakacji- ,Alcia poczeka :D z mąką

Łukasz
Gość
Łukasz

O_o świetny pomysł. Aż spróbuję. :)

trackback

[…] 1/2 szklanki mąki jaglanej, 1-2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 banany, 1/2 szklanki mleka roślinnego, cynamon, wanilia […]

prawiekuchareczka
Gość
prawiekuchareczka

Muszę koniecznie wypróbować :)
Tylko mam jedno pytanie, ile mąki wychodzi np z jednej szklanki kaszy?
Bardzo będę wdzięczna za odpowiedź :)

Anna
Gość
Anna

A gdzie kupic taki sloik:)

Anna
Gość
Anna

Dziękuję! Zawsze można u Pani liczyć na odpowiedź w komentarzu:)

prawiekuchareczka
Gość
prawiekuchareczka

No chyba nie zawsze …

prawiekuchareczka
Gość
prawiekuchareczka

Dziękuję :)
Również pozdrawiam :)

Ilka
Gość
Ilka

Witam, uratowała mi Pani życie z tymi przepisami i pomysłami. Mam pytanie, czy taka zmielona kasza jaglana wcześniej w sumie już ugotowana, nadaje się jako “kaszka instant” na papki dla dziecka? Trzeba ja jeszcze podgotować przed podaniem? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.

Izabell
Gość
Izabell

Czy można pominąć etap pieczenia w piekarniku? Czy jest on kluczowy w pozbyciu się goryczki? Ja po przepłukaniu kaszy postawiłam sitko na kaloryfer ;) Wydaje mi się że dobrze się wysuszyła

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Wydaje mi się, że spokojnie można. Najważniejsze jest płukanie i przelanie kaszy wrzątkiem. Pomysł z kaloryferem bdb:)

Daria
Gość
Daria

Czy mogłaby Pani polecić jakiś konkretny młynek? Chociażby ten, którego sama Pani używa? Chciałabym wiedzieć, który da radę, żeby zakup był udany ;)
Pozdrawiam

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Ja miałam zwykły młynek do kawy Bosha, ale mi po kilku latach przestał działać. Teraz kupiłam Proofi cook, ale z tego co się orientuję jest trudno dostepny. Wiem, że jest w Selgrosie. Pozdrawiam

Daria
Gość
Daria

Dzięki! Przymierzam się do kupna i chciałabym coś sprawdzonego i poleconego :)

Zoey
Gość
Zoey

A jak zrobić mąkę z amarantusa? :)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Wystarczy zmielić w młynku do kawy ziarno amarantusa, albo płatki i gotowe :-)