Jaglane tiramisu w pucharkach
Tuż przed Walentynkami na Instastories i w relacjach na Facebooku podzieliłam się z Wami przepisem na jaglane tiramisu, które wzbudziło Wasze ogromne zainteresowanie. Pomyślałam, że zamieszczę ten przepis również na blogu. Dodatkowo zamieściłam tu kilka kulinarnych wskazówek, które ułatwią Wam przygotowanie tego deseru.
Mam nadzieję, że wypróbujecie to jaglane tiramisu i podzielicie się ze mną swoją opinią na jego temat 🙂 Jest to tiramisu z cukrem, więc się nie zdziwcie. Nie jemy go codziennie, ale tylko od czasu do czasu, na wyjątkowe okazje, a wtedy można zaszaleć 🙂
Drukuj
Jaglane tiramisu w pucharkach
- Porcja: 4-5 1x
Składniki
Spód:
1 szklanka suszonych daktyli
1/2 szklanki mocnej kawy espresso
3 łyżki likieru aamaretto
1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
1/2 szklanki migdałów
2 łyżeczki drobno zmielonej kawy
Krem jaglany:
1/2 szklanki orzechów nerkowca
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki kaszy jaglanej
590 ml mleka waniliowego (ja użyłam sojowego Alpro, z cukrem)
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego lub innego słodzidła (lub więcej, według gustu)
kakao lub starta gorzka czekolada
Przygotowanie
Spód:
- Orzechy nerkowca namoczyć w gorącej wodzie z sokiem z 1 cytryny przez około 1 godzinę.
- Daktyle namoczyć w gorącej kawie przez około 1 godzinę, muszą być mięciutkie.
- Gdy kawa ostygnie dolać do niej amaretto.
- Orzechy i migdały zmiksować w malakserze z ostrzem S na piasek, dodać mieloną kawę i jeszcze raz wymieszać.
- Następnie dodać odciśnięte z kawy mięciutkie daktyle i jeszcze raz zmiksować. Gdyby masa była za sucha można dodać do niej nieco kawy z amaretto.
- Masę przełożyć do pucharków lub małych słoiczków i rozprowadzić po całym dnie tworząc warstwę o grubości około 1 cm, odstawić do lodówki.
Krem:
- Kasze jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do rondelka i zalać dwiema szklankami mleka waniliowego (500 ml).
- Gotować pod przykryciem do momentu aż kasza całkowicie wchłonie mleko.
- Ciepłą kaszę przełożyć do blendera, dodać odciśnięte z wody orzechy nerkowca, pozostałe mleko (90 ml), sok z cytryny (4 łyżki) i syrop klonowy lub inne słodzidło.
- Całość zmiksować na gładką masę.Następnie przelać ją do pucharków lub słoiczków na orzechowo-daktylowy spód.
- Gdy ostygnie, przykryć folią spożywczą, talerzykiem lub zakręcić przykrywą i wstawić do lodówki na kilka godzina, najlepiej na noc.
- Przed podaniem wierzch posypać kakao lub starą czekoladą.
Notatki
- Jeśli nie masz mleka waniliowego lub chcesz, żeby krem jaglany był bardziej waniliowy możesz dodać do niego kilka kropel ekstraktu z wanilii, mieloną wanilię lub cukier waniliowy z prawdziwą wanilią.
- Jeśli chcesz, żeby krem jaglany nie zawierał cukru, użyj niesłodzonego mleka i posłodź krem ksylitolem czy erytrytolem.
- Ważne aby kaszę jaglaną i orzechy nerkowca zmiksować na zupełnie gładki krem.
- Można użyć do tego blendera kielichowego, malaksera lub blendara ręcznego o dużej mocy.
- Jeśli chcecie ponimąć orzechy nerkowca, zastąpcie je dodatkową ilością kaszy jaglanej i dodajcie jeszcze 1-2 łyżki oleju o neutralnym smaku.
Słowa kluczowe: jaglane tiramisu
Dzień jest taki, że trzeba go poprawić tym fotogenicznym deserem.
Dziś kupuję nerkowce i amaretto, i działam. Dziękuję za przepis 🙂
Proszę bardzo 🙂 Koniecznie daj znać czy tiramisu smakowało 🙂
Smakowalo, oczywiście, bardzo przyjemny kawowy spód. Niestety mialam problem z kupnem amaretto – wiodące markety nie mają, a głębiej nie szukałam. Amaretto pominęłam, ale wciąż bylo warto? Takie słodycze to ja szanuje ☺
pozdrawiam