Guacamole-kalafiore
Dzisiaj prosta i szybka propozycja na drugie śniadanie lub kolację – duet awokado i kalafior.
Pasta ta powstała przez przypadek. Jej autorem jest kacprowy tata 🙂
Na kolację miało być guacamole, ale tatko dodał trochę za dużo czosnku tak, że aby wyjść z sytuacji i uratować guacamole, tatko dodał kawałek ugotowanego kalafiora, który został z obiadu. Wyszła całkiem dobra pasta. Kacperkowi szczególnie zasmakowała. Zjadł z nią aż 5 kromek razowego chlebka. Za każdym razem, gdy pasta gości na naszym stole Kacper utrzymuje ten wynik 🙂
Drukuj
Guacamole-kalafiore
Składniki
1 dojrzałe awokado,
ugotowany kalafior (mniej więcej tyle co awokado),
1 mały ząbek czosnku,
2 łyżki soku z cytryny,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
koperek.
Przygotowanie
- Z awokado i kalafiora zrobić gładkie puree.
- Dodać, czosnek, sok z cytryny i koperek.
- Wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
- Podawać na razowym pieczywie np. z pomidorem.
- Gotowa kanapkę można posypać pestkami słonecznika lub dyni.
- Pastę można zrobić również w wersji z brokułem.
Notatki
Danie bez soli dla maluszka po 10 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.
Słowa kluczowe: Guacamole-kalafiore
Ojej , jakie fajne ,idę kupić awokado , bo muszę zrobić tez taka pastę
Pychota! Dziekuje za nowa pomysl na guacamole Moja wersja guacamole to : pomidorki kotkajlowe drobno pokrojone, avodacado, ogorek kiszony drobno pokrojony, czosnek, sol i pieprz i oczywicie sok z cytryny
[…] kalafiore-guacamole, […]