Granola
Granola – na pyszne letnie śniadanie z jogurtem, świeżymi owocami, jak kto lubi. Prosta w przygotowaniu i zdecydowanie lepsza niż kupne płatki i chrupki śniadaniowe dla dzieci.
Miałam wielką ochotę na granolę. No i zrobiłam cały, wielki słój. Kacper spróbował, zasmakował i je razem ze mną. Z jogurtem lub z mlekiem migdałowym … Pycha!
Lubię dawać granolę w prezencie, zamiast zwykłych słodyczy. Zawijam ją w dekoracyjną folię, wiążę kawałkiem sznurka czy wstążką i voila! Prezentuje się efektownie i zawsze cieszy tego, kto ją dostanie 🙂
DrukujGranola
Składniki
200 g płatków owsianych,
200 g płatków orkiszowych,
100 g płatków amarantusowych (dostępne w sklepach ekologicznych),
200 g posiekanych migdałów,
100 g pestek słonecznika,
50 g ziaren jasnego sezamu,
200 g rodzynek,
50 g suszonej, niesłodzonej żurawiny,
100 g suszonej jeżyny,
5 łyżek syropu z agawy,
3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczki kardamonu,
2 łyżeczki esencji waniliowej.
Przygotowanie
- Wszystkie składniki oprócz suszonych owoców wymieszać i równomiernie wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temp. 180 °C, około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
- Należy uważać, aby się nie spaliła.
- Po wystudzeniu do granoli dodać suszone owoce, wymieszać i przełożyć do szklanego pojemnika, szczelnie zakręcić.
- W taki sposób granolę można przechowywać przez kilka tygodni.
Notatki
Słowa kluczowe: Granola
czy olej, syrop i esencje można jakoś zastąpić? powiedzmy innym olejem, miodem, cukrem waniliowym?
uwielbiam takie chrupiące śniadanie.
jestem fanem takich pyszności!
spotkałem się z tezą, że warto ziarno mieszać z czymś kwaśnym np. mus, dżem, sok owocowy dla lepszego wchłaniania np. żelaza, taka granola z musem lub świeżymi truskawami! mmmm 😉 pozdrawiam
syrop z agawy oczywiście można zastąpić miodem, esencję można pominąć, cukier waniliowy odradzam, może ewentualnie cukier waniliowy trzcinowy, a olej rzepakowy nierafinowany można zastąpić oliwą z oliwek 🙂
O takiej tezie nie słyszałam, ale wiem, że jeżeli chodzi o żelazo to lepiej się wchłania w towarzystwie witaminy C, czyli w sumie by się zgadzało.
a gdzie mozna kupić zurawine suszona niesłodzona
pozdrawiam
Do moni: niesłodzoną, suszoną żurawinę można upić w sklepach ze zdrową żywnością.
Polecam, pyszne, zdrowe idealne na śniadanie do jogurtu (jeśli, ktoś nie lubi mleka).
Ps. sok z pomarańczy pomaga wchłaniać naszemu organizmowi żelazo
Pyszny prezent!:)
Czy „płatki amarantusowe” to to samo co „amarantus ekspandowany”? Bo wszędzie tylko popping mieli…
OK, już wiem, że to nie to samo. Następnym razem zrobię dokładnie wg przepisu. Teraz bez płatków amarantusowych, z miodem zamiast syropu z agawy i bez suszonych jeżyn (jak sobie nasuszę, to będę miała, bo trudno to kupić ;)) – wyszło super! :)))
Zabierałam się do tego jak pies do jeża, a to takie proste!
Wariacje na temat sama przyjemność 😉
🙂
Ja robię ze stopionym masłem – 2 łyżki, żadnego cukru, syropu -do gotowej dosypuję dużo rodzynek – wychodzi wystarczająco słodka. Migdałów nie siekam, bo jestem leniwa 😉 za to dosypuję siemienia lnianego. Pycha!
Pycha, pycha 🙂 Pozdrawiam 🙂