Fasola w sosie z pieczonych pomidorów
Sezon pomidorowy dobiega końca ! Jaka szkoda ! Nie tracąc więc czasu, jemy pomidory na potęgę. Jednym z dań, które skradło nam ostatnio nasze serce jest fasola w sosie z pieczonych pomidorów. Pyszne z pieczywem, makaronem albo kaszą !
Danie to można modyfikować zamieniając fasolę na ciecierzycę albo inne strączki, dodając jeszcze inne warzywa np. paprykę czy dynię, a także inaczej je doprawiając. Zamiast zwykłych pomidorów, można użyć też koktajlowych.
Jeśli przygotujecie to danie, koniecznie dajcie znać czy wam smakowało 🙂
DrukujFasola w sosie z pieczonych pomidorów
- Porcja: 3-4 1x
Składniki
1,5-2 szklanki ugotowanej białej fasoli (może być ewentualnie z puszki)
1 kg dojrzałych pomidorów
2–3 ząbki czosnku
1 duża cebula lub dwie średnie
2–3 gałązki rozmarynu
2–3 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 190 °C.
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w ćwiartki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Między pomidory włożyć ząbki czosnku w łupinach i gałązki rozmarynu.
- Całość skropić oliwą z oliwek.
- Włożyć do piekarnika i piec około 1 godziny lub ciut dłużej, do momentu aż czosnek będzie miękki, a pomidory ładnie się przyrumienią.
- W międzyczasie pokroić w kostkę lub piórka cebulę i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy na złoty kolor (cebula misi być słodka i miękka).
- Gotowe pomidory wyjąć z piekarnika, usunąć z nich rozmaryn, wyjąć czosnek, obrać go ze skórki i z powrotem wrzucić do pomidorów.
- Widelcem rozdrobnić lekko pomidory i czosnek, dodać ugotowaną wcześniej fasolę, podsmażoną cebulę, doprawić ocetem balsamicznym solą i pieprzem, wymieszać.
- Tak przygotowane danie włożyć jeszcze na 15-20 minut do gorącego piekarnika.
- Podawać z dodatkiem świeżego pieczywa, z makaronem, kaszą lub ryżem. Koniecznie z dodatkiem sałatki na bazie zielonych liści.
Notatki
- Gdyby sos był za kwaśny, można dodać nieco cukru trzcinowego, miodu lub syropu klonowego. A jeśli nie chcecie, zeby danie zawierało cukier dodany, to do pomidorów, przed ich pieczeniem dorzućcie 1 jabłko pokrojone w ćwiartki, a gdy się upiecze, obierzcie ze skórki, rozdrobnijcie i wymieszajcie.
- Zamiast rozmarynu można dodać inne świeże lub suszone zioła np. tymianek, oregano,czy zioła prowansalskie.
- Zamiast fasoli można dodać ciecierzycę lub soczewicę.
- Danie wzbogacić można też o kapary albo oliwki, które należy dodać na samym końcu.
Słowa kluczowe: pomidory, fasola, czosnek
wygląda rewelacyjnie
Dziękuję Ala. I jakie to dobre !
Witam, czy danie można podać roczniakowi? Pytam ze względu na ocet.
Tak, można. Octu jest niewiele. Roczniakowi można lepiej przed podaniem rozgnieść fasolę widelcem, chyba, że ma się pewność, że dokładnie ją pogryzie. 🙂