Drukuj

Fasola w sosie z pieczonych pomidorów

Rozmiar

Składniki

1,5-2 szklanki ugotowanej białej fasoli (może być ewentualnie z puszki)
1 kg dojrzałych pomidorów
23 ząbki czosnku
1 duża cebula lub dwie średnie
23 gałązki rozmarynu
23 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 190 °C.
  2. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w ćwiartki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  3. Między pomidory włożyć ząbki czosnku w łupinach i gałązki rozmarynu.
  4. Całość skropić  oliwą z oliwek.
  5. Włożyć do piekarnika i piec około 1 godziny lub ciut dłużej, do momentu aż czosnek będzie miękki, a pomidory ładnie się przyrumienią.
  6. W międzyczasie  pokroić w kostkę lub piórka cebulę i podsmażyć na patelni z dodatkiem  oliwy na złoty kolor (cebula misi być słodka i miękka).
  7. Gotowe pomidory wyjąć z piekarnika, usunąć z nich rozmaryn, wyjąć czosnek, obrać go ze skórki i z powrotem wrzucić do pomidorów.
  8. Widelcem rozdrobnić lekko pomidory i czosnek, dodać ugotowaną wcześniej fasolę, podsmażoną cebulę, doprawić ocetem balsamicznym solą i pieprzem, wymieszać.
  9. Tak przygotowane danie włożyć jeszcze na 15-20 minut do gorącego piekarnika.
  10. Podawać z dodatkiem świeżego pieczywa, z makaronem, kaszą lub ryżem. Koniecznie z dodatkiem sałatki na bazie zielonych liści.

Wskazówki

  1. Gdyby sos był za kwaśny, można dodać nieco cukru trzcinowego, miodu lub syropu klonowego. A jeśli nie chcecie, zeby danie zawierało cukier dodany, to do pomidorów, przed ich pieczeniem dorzućcie 1 jabłko pokrojone w ćwiartki, a gdy się upiecze, obierzcie ze skórki, rozdrobnijcie i wymieszajcie.
  2. Zamiast rozmarynu można dodać inne świeże lub suszone zioła np. tymianek, oregano,czy zioła prowansalskie.
  3. Zamiast fasoli można dodać ciecierzycę lub soczewicę.
  4. Danie wzbogacić można też o kapary albo oliwki, które należy dodać na samym końcu.

Słowa kluczowe : pomidory, fasola, czosnek