Daktylowe trufle z sezamem
Gdy mam ochotę na coś słodkiego albo wpadną niespodziewani goście, często robię wtedy daktylowe trufle z sezamem.
Bo są pyszne, robi się je w mig, a do ich przygotowania wystarczy mieć tylko trzy składniki.
Daktyle, kakao i sezam tworzą wspaniałą kompozycję smakową. Trufle rozpływają się w ustach. To świetna propozycja dla małych i dużych łakomczuchów – bez cukru i pustych kalorii. Idealne do lunxboxa
DrukujDaktylowe trufle z sezamem
Składniki
1,5 szklanki suszonych daktyli
3–4 łyżki kakao
1/2 łyżeczki mielonej wanilii (opcjonalnie)
2 łyżki lekko podprażonego jasnego sezamu + 2–3 łyżki do obtoczenia trufli
Przygotowanie
- Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 5 minut aż zmiękną.
- Następnie starannie je odcedzić i osuszyć z nadmiaru wody.
- Potem daktyle zmiksować wraz z kakao i wanilią na gęstą masę.
- Na koniec dodać 2 łyżki sezamu i za pomocą dłoni całość wymieszać.
- Formować niewielkie kulki i obtoczyć je w sezamie.
- Z podanej porcji wychodzi około 9 trufli.
Notatki
Część daktyli można zastąpić suszonymi wiśniami lub żurawiną.
Do trufli można dodać przyprawy np. kardamon lub cynamon.
W wersji delux dla dorosłych daktyle można namoczyć w mocnym naparze z kawy.
Trufle można przechowywać w lodówce około tygodnia.
Kocham takie przekąski! Są idealnie do przegryzania w ciągu dnia. 🙂
Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
Ja też 🙂 Dzięki za zaproszenie na Twó∆ blog 🙂