Czosnkowa pasta kanapkowa z ciecierzycy – znakomita !
Inspiracją do stworzenia tego przepysznego smarowidła była serowo-czosnkowa pasta kanapkowa, którą pamiętam z dzieciństwa. Gościła często na imieninach i innych rodzinnych imprezach. Pasta składała się z żółtego sera startego na małych oczkach, czosnku i majonezu. Ale to było dobre !
Można powiedzieć, że zweganizowałam tę pastę. Żółty ser zastąpiłam ciecierzycą, a klasyczny majonez zamieniłam na majonez z aquafaby. Pasta wyszła fantastycznie, więc dzielę się z wami przepisem. Smakuje świetnie z razowym chlebem i kiszonymi ogórkami, albo pieczoną papryką. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy i wam smakowała.
Jeśli nie macie w domu wegańskiego majonezu, nie martwcie się, tylko po prostu go przygotujcie. Przepis znajdziecie poniżej. Potem zabierzcie się za zrobienie pasty. 🙂
Drukuj
Czosnkowa pasta z ciecierzycy
Składniki
Skłdniki na majonez z aquafaby:
60 ml wody z puszki po ciecierzycy
200 ml oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki musztardy (sarepskiej lub delikatesowej)
1 i 1/2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
1/4 łyżeczki czarnej soli kala manak (o jajecznym posmaku)
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
szczypta cukru trzcinowego.
Składniki na pastę:
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki/słoiczka
3–4 łyżki majonezu z aquafaby
3 ząbki czosnku
1 łyżka płatków drożdżowych
2 łyżeczki soku z cytryny
sól,
pieprz.
Przygotowanie
Przygotowanie majonezu:
- Aquafabę wlać do wysokiego naczynia i za pomocą blendera ręcznego tzw. żyrafy spienić ją (aquafaba zmieni się w biały pieniący się płyn).
- Dodać musztardę, czarną sól, płatki drożdżowe, ocet i cukier, wymieszać za pomocą blendera.
- Następnie cały czas miksując, wlać powoli olej (można wlać najpierw 100 ml, a potem drugie 100 ml).
- Majonez zacznie gęstnieć.
- Gotowy majonez przelać do słoika.
- Przechowywać w lodówce.
Przygotowanie pasty:
- Ciecierzycę, majonez, czosnek i płatki drożdżowe włożyć do miski i zmiksować na pastę.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Podawać z razowym pieczywem i warzywnymi dodatkami np. kiełkami, pomidorami, kiszonymi ogórkami czy pieczoną papryką.
Ile czasu można przechowywać majonez?
Myślę, że do tygodnia. Przechowujemy go oczywiście w lodówce.
Do ciecierzycy przekonałam się niedawno i teraz chętnie wykorzystuję ją w kuchni. Pasty do kanapek z jej udziałem zawsze bardzo smakują mojej rodzinie. Mam już kilka sprawdzonych przepisów, ale chętnie próbuję też czegoś nowego, więc skorzystałam z Twojego przepisu. Pasta wyszła bardzo smaczna i na pewno będę przygotowywać ją częściej 🙂
Bardzo się cieszę, że pasta smakowała. A ciecierzyca jest wspaniała, bardzo wszechstronna w kuchni. Super na słono i słodko 🙂