Drukuj

Czosnkowa pasta z ciecierzycy

Rozmiar

Składniki

Skłdniki na majonez z aquafaby:

60 ml wody z puszki po ciecierzycy
200 ml oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki musztardy (sarepskiej lub delikatesowej)
1 i 1/2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
1/4 łyżeczki czarnej soli kala manak (o jajecznym posmaku)
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
szczypta cukru trzcinowego.

Składniki na pastę:

1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki/słoiczka
34 łyżki majonezu z aquafaby
3 ząbki czosnku
1 łyżka płatków drożdżowych
2 łyżeczki soku z cytryny
sól,
pieprz.

Przygotowanie

Przygotowanie majonezu:

  1. Aquafabę wlać do wysokiego naczynia i za pomocą blendera ręcznego tzw. żyrafy spienić ją (aquafaba zmieni się w biały pieniący się płyn).
  2. Dodać musztardę, czarną sól, płatki drożdżowe, ocet i cukier, wymieszać za pomocą blendera.
  3. Następnie cały czas miksując, wlać powoli olej (można wlać najpierw 100 ml, a potem drugie 100 ml).
  4. Majonez zacznie gęstnieć.
  5. Gotowy majonez przelać do słoika.
  6. Przechowywać w lodówce.

Przygotowanie pasty:

  1. Ciecierzycę, majonez, czosnek i płatki drożdżowe włożyć do miski i zmiksować na pastę.
  2. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Podawać z razowym pieczywem i warzywnymi dodatkami np. kiełkami, pomidorami, kiszonymi ogórkami czy pieczoną papryką.