Drukuj

Czekoladowo-kawowy mus z kalafiora z truskawkami

mus z kalafiora
Powiększ

Składniki

200 g kalafiora
1,5- 2 szklanki suszonych daktyli
34 łyżki masła migdałowego
1 szklanka espresso
1/2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (u mnie sojowe)
3 łyżki kakao
szczypta soli
świeże truskawki

Przygotowanie

  1. Daktyle zalać espresso i odstawić do momentu aż będą mięciutkie i napęcznieją.
  2. Kalafior ugotować i wystudzić, a następnie przełożyć do miski lub kielicha blendera.
  3. Następnie dodać masło migdałowe, mleko roślinne, kakao, daktyle (odcedzone z kawy) i szczyptę soli.
  4. Całość zmiksować na gładki mus.
  5. W razie potrzeby, gdyby konsystencja była za gęsta, dolać więcej mleka.
  6. Gotowy mus przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce.
  7. Podawać ze świeżymi truskawkami.

Słowa kluczowe: kalafior, daktyle