fbpx Drukuj

Mus z kalafiora czekoladowo-kawowy

mus z kalafiora

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

200 g kalafiora
1,5- 2 szklanki suszonych daktyli
34 łyżki masła migdałowego
1 szklanka espresso
1/2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (u mnie sojowe)
3 łyżki kakao
szczypta soli
świeże truskawki lub inne owoce jagodowe

Przygotowanie

  1. Daktyle zalać espresso i odstawić do momentu aż będą mięciutkie i napęcznieją.
  2. Kalafior ugotować i wystudzić, a następnie przełożyć do miski lub kielicha blendera.
  3. Następnie dodać masło migdałowe, mleko roślinne, kakao, daktyle (odcedzone z kawy) i szczyptę soli.
  4. Całość zmiksować na gładki mus.
  5. W razie potrzeby, gdyby konsystencja była za gęsta, dolać więcej mleka.
  6. Gotowy mus przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce.
  7. Podawać ze świeżymi truskawkami.

Notatki

DO musu można dodać kilka kropli likieru kawowego lub amaretto.

Słowa kluczowe: kalafior, daktyle

0
Would love your thoughts, please comment.x