Czekoladowe medaliony z sezamem
Czekoladowe medaliony z sezamem to przepyszny i szybki pomysł na deser z zaledwie trzech składników.
Czekolada i sezam to duet doskonały. Jeśli go nie znacie to koniecznie spóbujcie to połączenie. Niebo w gębie. Ich smak ciekawie dopełnia lekko kwaśna liofilizowana żiurawina. Zamiast niej można dodać lifilizowane maliny lub truskawki. Mogą być także świeże owoce, czemu nie.
Jeśli przygotujecie ten deser, koniecznie dajcie znać czy wam smakował. Napiszcie komentarz na blogu lub w mediach społecznościowych. Na Instagramie znajdziecie też film kulinarny z tymi medalionami właśnie, więc zapraszam.
Tymczasem ściskam.
Magda
Drukuj
Czekoladowe medaliony z sezamem
- Porcja: 10-12 sztuk 1x
Składniki
Czekoladowe medaliony z sezamem
100 g gorzkiej czekolady 60%-70%
7–8 łyżek jasnego sezamu
liofilizowana żurawina, maliny lub truskawki
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.
W międzyczasie sezam lekko podprażyć na patelni.
Do rozpuszczonej i lekko ostudzonej czekolady dodać sezam i wymieszać.
Łyżką stołową nabierać porcje czekolady i nanieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc z niej płaskie, nieduże koła.
Na wierzchu każdego okręgu położyć kilka owoców liofilizowanych i posypać nieco sezamu.
Blaszkę wstawić do zamrażalnika na 10-15 minut.
Gotowe medaliony przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Przygotowanie
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.
W międzyczasie sezam lekko podprażyć na patelni.
Do rozpuszczonej i lekko ostudzonej czekolady dodać sezam i wymieszać.
Łyżką stołową nabierać porcje czekolady i nanieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc z niej płaskie, nieduże koła.
Na wierzchu każdego okręgu położyć kilka owoców liofilizowanych i posypać nieco sezamu.
Blaszkę wstawić do zamrażalnika na 10-15 minut.
Gotowe medaliony przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Słowa kluczowe: czekolada, sezam, medaliony