fbpx Drukuj

Czekoladowe medaliony z sezamem

czekoladowe medaliony

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

Czekoladowe medaliony z sezamem

100 g gorzkiej czekolady 60%-70%
78 łyżek jasnego sezamu
liofilizowana żurawina, maliny lub truskawki

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.
W międzyczasie sezam lekko podprażyć na patelni.
Do rozpuszczonej i lekko ostudzonej czekolady dodać sezam i wymieszać.
Łyżką stołową nabierać porcje czekolady i nanieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc z niej płaskie, nieduże koła.
Na wierzchu każdego okręgu położyć kilka owoców liofilizowanych i posypać nieco sezamu.
Blaszkę wstawić do zamrażalnika na 10-15 minut.
Gotowe medaliony przechowywać w lodówce 2-3 dni.

Przygotowanie

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.
W międzyczasie sezam lekko podprażyć na patelni.
Do rozpuszczonej i lekko ostudzonej czekolady dodać sezam i wymieszać.
Łyżką stołową nabierać porcje czekolady i nanieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc z niej płaskie, nieduże koła.
Na wierzchu każdego okręgu położyć kilka owoców liofilizowanych i posypać nieco sezamu.
Blaszkę wstawić do zamrażalnika na 10-15 minut.
Gotowe medaliony przechowywać w lodówce 2-3 dni.

Słowa kluczowe: czekolada, sezam, medaliony

0
Would love your thoughts, please comment.x