Rozgrzewające curry dyniowe ze strączkami
Na początku nowego roku mam dla Was przepis ze strączkami w roli głównej. Nie mogło być inaczej, bo przecież rok 2016 został ogłoszony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa rokiem roślin strączkowych.
W ten sposób ONZ chce zwrócić uwagę ludzi na tę grupę pokarmów i zachęcić do większego ich spożywania. Bo mimo że dieta roślinna jest coraz bardziej popularna to jednak udział roślin strączkowych w dietach mieszkańców krajów zachodnich, w tym Polski jest wciąż zbyt mały. A rośliny strączkowe to ważne źródło białka i powinny stanowić jeden z elementów zdrowej diety.
Jeśli nie jecie za dużo roślin strączkowych, koniecznie to zmieńcie. I nie bójcie się podawać ich również dzieciom.
Koniecznie wypróbujcie proponowane przeze mnie curry dyniowe ze strączkami. Jest idealne na zimowy obiad, gdy za oknem mróz. Polubią go duzi i mali. Jestem przekonana.
DrukujRozgrzewające curry dyniowo-strączkowe
Składniki
1 cebula,
1 duży ząbek czosnku,
500 g dyni pokrojonej w małą kostkę,
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
3–4 łyżki czerwonej soczewicy,
100 ml przecieru pomidorowego,
250 ml mleka kokosowego,
400 ml wody,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1,5 łyżeczki mielonej gorczycy,
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki suszonego,
szczypta kurkumy,
sól do smaku,
jarmuż, świeża kolendra.
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie w dużym garnku.
- Następnie dodać do nich starty imbir i przyprawy, dobrze wymieszać i chwilę smażyć.
- Potem dodać dynię i wypłukaną na sicie soczewicę.
- Całość zalać wodą (400 ml) i gotować pod przykryciem na małym ogniu.
- Po upływie około 10 minut (lub w momencie, gdy w garnku będzie za mało wody) dodać mleko kokosowe, przecier pomidorowy i ciecierzycę.
- Gotować jeszcze około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Na koniec doprawić całość solą.
- Posypać świeżą kolendrą lub lekko podsmażonym/uduszonym i oprószonym solą jarmużem.
- Podawać z brązowym ryżem lub razową pitą.
Źródła: Food & Agriculture Organization of the United Nations
Magda bardzo mi takie danie pasuje , tylko muszę gdzieś upolować dynie(chyba jeszcze bywają w sklepach?) A te pity sama robiłaś? Podzielisz się przepisem? Wygląda zachwycająco .
jestem fanką takich dań, szczególnie curry! <3 cieszę się, że to będzie rok strączków, bo mam właśnie zamiar wprowadzać je jeszcze częściej do swoich dań i przyznać muszę, że właśnie zakończyłam stary i powitałam nowy rok bardzo strączkowo 😀
Super. Tak dalej 🙂
Super Alu. Ja wzięłam dynię z domowych zapasów. Ale widuję je jeszcze na bazarku. Mam nadzieję, że uda Ci się upolować dynię 🙂 Ściskam
Będę szukać dyni
Trzymam kciuki, żebyś znalazła 🙂 A jeśli chodzi o pity to kupiłam je. Bardzo fajne są bo z mąki pszennej razowej i żytnie 🙂 Muszę sama spróbować takie zrobić 🙂
A co mozna.dodac zamiast gorczycy, nie mam akurat?a moze bez niej tez bedzie oki?
Można pominąć:)
Madziu, nie mam dziś gotowej ciecierzycy. Można ją czymś zastąpić? 🙂
Diana, ciecierzycę możesz zastąpić innym strączkiem np. białą fasolą 🙂
Cały pech polega na tym, że nie mam niczego puszkowanego i musiałabym najpierw to wymoczyć przez noc, prawda?
No nic, poczekam z tym do jutra 🙂 ale muszę zrobić coś z dynią dzisiaj 🙂
Oj znam to, gdy nie ma strączków po ręką 🙂
Absolutnie genialny przepis! Przeczytałam, ze będzie smacznie, ale efekt przeszedl moje najśmielsze oczekiwania. Dziękuję!
Cieszę się, że curry smakowało 🙂
Bardzo cieszę się, że danie smakowało.