fbpx Drukuj

Rozgrzewające curry dyniowo-strączkowe

curry dyniowe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 cebula,
1 duży ząbek czosnku,
500 g dyni pokrojonej w małą kostkę,
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
34 łyżki czerwonej soczewicy,
100 ml przecieru pomidorowego,
250 ml mleka kokosowego,
400 ml wody,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1,5 łyżeczki mielonej gorczycy,
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki suszonego,
szczypta kurkumy,
sól do smaku,
jarmuż, świeża kolendra.

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie w dużym garnku.
  2. Następnie dodać do nich starty imbir i przyprawy, dobrze wymieszać i chwilę smażyć.
  3. Potem dodać dynię i wypłukaną na sicie soczewicę.
  4. Całość zalać wodą (400 ml) i gotować pod przykryciem na małym ogniu.
  5. Po upływie około 10 minut (lub w momencie, gdy w garnku będzie za mało wody) dodać mleko kokosowe, przecier pomidorowy i ciecierzycę.
  6. Gotować jeszcze około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  7. Na koniec doprawić całość solą.
  8. Posypać świeżą kolendrą lub lekko podsmażonym/uduszonym i oprószonym solą jarmużem.
  9. Podawać z brązowym ryżem lub razową pitą.
15
0
Would love your thoughts, please comment.x