fbpx Skip to content

Jeśli lubisz moje przepisy, możesz mnie wesprzeć i postawić mi kawę.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Powiadomienia
Powiadom o
guest
42 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marla
7 lat temu

Czy mogę zastąpić kokosa większą ilością owsianych?

Ewa
Ewa
7 lat temu

A mi wyszło twarde jak podeszwa i ani grama nie urosło 🙁

margot
7 lat temu

Wygląda wspaniale 🙂

Ewa
Ewa
7 lat temu

Dodałam ale coś poszło nie tak 🙁 No trudno jakoś zjedliśmy popijając kawką 🙂

Beata
Beata
7 lat temu

Zrobione, rewelka. Tylko mąż nie toleruje bananów. Czy one mają funkcję wiążącą ciasto? Czy zamiast 1 banan można 1 jajo?
PS. Nie wiedziałam że bez cytryny ciasto nie rośnie. Dodałam ale bez skórki pomarańczowej. Fakt, wygląda jak zakalec ale pycha i tak 😉

Kasia
Kasia
7 lat temu

Pycha. Zrobiłam już dwa razy. Wyszło super. Dzięki za przepis.

Justyna
Justyna
7 lat temu

Bardzo dobre ciasto. Zniknęło szybciutko 🙂

Kamilla
Kamilla
7 lat temu

Witam
mój syn jest uczulony na gluten ale i na owies (również w bezglutenowej postaci). Czy w związku z tym można zamień płatki owsiane na jaglane, ewentualnie mąkę ryżową?
Kamilla

Patrycja
Patrycja
7 lat temu

Czy ksylitol można zastąpić cukrem kokosowym. Akurat tylko taki mam. Pozdrawiam, Patrycja

Ania
Ania
7 lat temu

Na zdjęciu wygląda przepięknie! Czy rodzaj mleka roślinnego wpływa na wypiek? Czy kokosowe, które jest dość tłuste, może być?

Ania
Ania
7 lat temu
Reply to  Magda

OK, zrobiłam właśnie mleko owsiane, jutro będę piec! Podejrzewam, że plpę z mleka mogę użyć zamiast mąki owsianej z płatków? I jeszcze pytanie odnośnie sody i cytryny. Czy mogę zwyczajnie zastąpić proszkiem do pieczenia? Czy soda jest lepsza od proszku?

Ania
Ania
7 lat temu
Reply to  Magda

zrobiłam, wyszło przepyszne! wydaje mi się, że sekret tego ciasta tkwi w skórce od pomarańczy, która daje fantastyczny posmak, w zasadzie to nie czulam ani owsa ani kokosa 😉 Wyglądało u mnie zupełnie inaczej niż u Ciebie na zdjęciu, wyszło takie jasne. No i po godzinie pieczenia w moim piekarniku w 170-180 stopniach wsadziłam je na 200 stopni na pół godziny, nie mogłam tego ciasta dopiec 😉 spód mi się przez to wysuszył, chyba następnym razem od raz wrzucę na 200 stopni… podsumowując bardzo smaczne, kolejne zrobię chyba z mango zamiast śliwek z dodatkiem cynamonu, i dam trochę mniej ksylitolu.

Basia
Basia
7 lat temu

Jaki zamiennik mąki kokosowej poleca Pani dla osób, które nie lubią smaku kokosa? Poza tym ciasto wygląda pysznie!

Justyna
Justyna
7 lat temu

Właśnie zjadłam ciasto i popiłam kawką… PRZEPYSZNE!!! Co prawda , ponieważ jestem uczulona na owies to zmieliłam płatki jaglane na mąkę i dodałam zamiast owsa. Śliwki były troszkę mało słodkie więc polałam je odrobiną syropu klonowego. I to wszystko… Polecam !!!!

Magda Gembacka
Magda Gembacka
7 lat temu
Reply to  Justyna

Super. Dzięki za info 🙂

Magda
Magda
7 lat temu

A dojrzały banan to nie jest ten z kropkami? 🙂

Magda Gembacka
Magda Gembacka
7 lat temu
Reply to  Magda

Banan w kropki to banan mocno dojrzały 🙂

Alicja Gajewska
Alicja Gajewska
7 lat temu

A ciasto jest suche czy wilgotne ( w smaku)?

Magda Gembacka
Magda Gembacka
7 lat temu

Jest wilgotne.

Karolina
Karolina
6 lat temu

Kupiłam dzisiaj ksylitol i bardzo chcę zrobić to ciasto! I tak się zastanawiam. Nigdy nie jadłam ksylitolu, a czytałam, że należy organizm do niego przyzwyczaić i spożywać małe ilości. Czy z tym ciastem (na dwie osoby, czyli na kilka dni) obejdzie się problemy z trawieniem? Myślę, że jest to mała ilość, tym bardziej, że nie zjemy całego ciasta w jeden dzien 😉 Ale chciałam się poradzić.

Magda Gembacka
Magda Gembacka
6 lat temu
Reply to  Karolina

Karolino, trudno mi powiedzieć jak Twój układ trawienny zareaguje na kawałek takiego ciasta. Ja pewnie na Twoim miejscu 1 kawałek bym zjadła 🙂

Alina
Alina
5 lat temu

Mi też niestety nie wyszło. Boli, bo zrobiłam z podwójnej ilości składników, a koszt erytrolu mały nie jest. Może trzeba było dodać więcej mleka, może dodatek jakiegokolwiek tłuszczu by go uratował.. 🙁 Ciasta nie udało się przelać do formy ze względu na zbyt gęstą konsystencję mimo, że trzymałam się gramatur użytych w Pani przepisie.

Alina
Alina
5 lat temu

Tak jest, użyłam gotowej mąki kokosowej. Czyli mam dać jej około 50 g zamiast 100 g zmielonych wiórków?

Alicja
Alicja
5 lat temu

Czy jak dam inne owoce to też wyjdzie? Co zamiast śliwek możesz mi zaproponować?

Ewelll
Ewelll
4 lat temu

Pyszne ciacho wyszło idealnie, następnym razem mniej poslodze 🙂 bardzo dziękuję ?

Klara
Klara
2 lat temu

Czy mleko roślinne można zastąpić krowim?

Gosia
Gosia
1 rok temu

Jakiej konsystencji po wyrobieniu powinno być cisto?
luźne – lejące?

42
0
Would love your thoughts, please comment.x