Owsiano-kokosowe ciasto ze śliwkami
Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na ciasto ze śliwkami. Jest bardzo proste do przygotowania, pyszne, a do tego nie zawiera cukru ani tłuszczu.
A jeśli użyjecie bezglutenowych płatków owsianych, ciasto będzie również bezglutenowe. Idealne na jesienny podwieczorek do gorącej herbatki czy kawy. To co spróbujecie ? 🙂
Edycja1: Dopisałam jeszcze składniki w gramach, żeby było bardziej precyzyjnie. A jeśli nie macie wagi i korzystacie ze szklanki, to polecam taką z miarką.
Edycja 2: Do przygotowania tego ciasta koniecznie użyjcie mąki z wiórków kokosowych samodzielnie zmielonych, sklepowa mąka kokosowa inaczej się zachowuje niż ta z wiórków, bardziej absorbuje wodę.
Ważne żeby ciasto zaraz po po połączeniu mokrych i suchych składników, przelać do tortownicy i od razu włożyć do nagrzanego piekarnika.
Ciasto nie jest bardzo wysokie, ale ma ładną strukturę, taką jak widać na zdjęciu.
Drukuj
Owsiano-kokosowe ciasto ze śliwkami – bez cukru i tłuszczu
Składniki
- 1 szklanka mąki owsianej 125 g ( zmieliłam zwykłe płatki owsiane)
- 1 szklanka zmielonych na mąkę wiórków kokosowych 100 g
- 1/3 szklanki ksylitolu 85 g lub cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka roślinnego + 2 łyżki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 dojrzały banan o ładnej żółtej skórce bez kropek (100 g bez skórki)
- 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 4–5 śliwek pokrojonych w drobną kosteczkę
Przygotowanie
- W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej misce zmiksować banana z mlekiem roślinnym i sokiem z cytryny.
- Następnie bananowo-mleczną mieszaninę przelać do miski z suchymi składnikami, dodać skórkę z pomarańczy i starannie wymieszać do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.
- Przelać je do tortownicy o średnicy 18-20 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.
- Ciasto ładnie rozprowadzić, a na jego wierzch gęsto położyć pokrojone śliwki lekko wciskając je do środka.
- Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 °C i piec około 55 – 60 minut (do suchego patyczka).
- Wystudzone ciasto wyjąć z tortownicy i kroić.
Notatki
1 szklanka to 250 ml
1 łyżka to 15 ml
1 łyżeczka 5 ml
Słowa kluczowe: płatki owsiane, wiórki kokosowe, śliwki
Czy mogę zastąpić kokosa większą ilością owsianych?
Mario, zamiast zmielonych wiórków kokosowych możesz dodać zmielone ma makę płatki migdałowe, pistacje lub inne orzechy. Z samej mąki owsianej ciasto powinno wyjść, ale może mieć nieco inną strukturę po upieczeniu.
A mi wyszło twarde jak podeszwa i ani grama nie urosło 🙁
Nie powinno tak być. A dodałaś soku z cytryny 1 łyżkę ? To ważny składnik, bo aktywizuje sodę. Bez soku ciasto nie urośnie.
Wygląda wspaniale 🙂
Dodałam ale coś poszło nie tak 🙁 No trudno jakoś zjedliśmy popijając kawką 🙂
Zrobione, rewelka. Tylko mąż nie toleruje bananów. Czy one mają funkcję wiążącą ciasto? Czy zamiast 1 banan można 1 jajo?
PS. Nie wiedziałam że bez cytryny ciasto nie rośnie. Dodałam ale bez skórki pomarańczowej. Fakt, wygląda jak zakalec ale pycha i tak 😉
To super 🙂 Ciasto rzeczywiście może nieco przypominać zakalec, bo jest dosyć niskie, ale do zakalca jednak trochę mu brakuje 🙂 Jeśli chodzi o banana to on spełnia 3 funkcje -dodaje ciastu słodyczy, zastępuje olej i lepi jak jajko. Można go zastąpić np. musem jabkowym. Jajko też można dać, ale oprócz niego trzeba dodać jeszcze nieco oleju.
🙂
Dzięki Ala 🙂
Pycha. Zrobiłam już dwa razy. Wyszło super. Dzięki za przepis.
Bardzo dobre ciasto. Zniknęło szybciutko 🙂
Witam
mój syn jest uczulony na gluten ale i na owies (również w bezglutenowej postaci). Czy w związku z tym można zamień płatki owsiane na jaglane, ewentualnie mąkę ryżową?
Kamilla
Kamilo, w 100 % nie jestem pewna, bo nie robiłam tego ciasta w innej wersji, ale wydaje mi się, że możesz spróbować mąkę owsianą zamienić na jaglaną. Pozdrawiam serdecznie.
Czy ksylitol można zastąpić cukrem kokosowym. Akurat tylko taki mam. Pozdrawiam, Patrycja
Tak, można jak najbardziej 🙂
Na zdjęciu wygląda przepięknie! Czy rodzaj mleka roślinnego wpływa na wypiek? Czy kokosowe, które jest dość tłuste, może być?
Dziękuję. Jeśli chodzi rodzaj mleka roślinnego to sojowe, migdałowe, czy owsiane będzie okej. Natomiast kokosowe, które jest tłuste może spowodować, że ciasto będzie miało inną strukturę.
OK, zrobiłam właśnie mleko owsiane, jutro będę piec! Podejrzewam, że plpę z mleka mogę użyć zamiast mąki owsianej z płatków? I jeszcze pytanie odnośnie sody i cytryny. Czy mogę zwyczajnie zastąpić proszkiem do pieczenia? Czy soda jest lepsza od proszku?
Aniu, lepiej użyj świeżo zmielonej mąki z płatków 🙂 Z pulpy owsianej też może wyjdzie, ale to jest jednak mokra pulpa, więc trzeba pilnować odpowiedniej gęstości ciasta. Zamiast sody możesz użyć proszku do pieczenia. Powodzenia. I koniecznie daj znać czy wyszło i czy smakowało 🙂 Pozdrawiam.
zrobiłam, wyszło przepyszne! wydaje mi się, że sekret tego ciasta tkwi w skórce od pomarańczy, która daje fantastyczny posmak, w zasadzie to nie czulam ani owsa ani kokosa 😉 Wyglądało u mnie zupełnie inaczej niż u Ciebie na zdjęciu, wyszło takie jasne. No i po godzinie pieczenia w moim piekarniku w 170-180 stopniach wsadziłam je na 200 stopni na pół godziny, nie mogłam tego ciasta dopiec 😉 spód mi się przez to wysuszył, chyba następnym razem od raz wrzucę na 200 stopni… podsumowując bardzo smaczne, kolejne zrobię chyba z mango zamiast śliwek z dodatkiem cynamonu, i dam trochę mniej ksylitolu.
To super 🙂 Sporo się piekło 🙂 A skórka z pomarańczy oj, tak – podkręca smak i super współgra z kokosem 🙂
Jaki zamiennik mąki kokosowej poleca Pani dla osób, które nie lubią smaku kokosa? Poza tym ciasto wygląda pysznie!
Właśnie zjadłam ciasto i popiłam kawką… PRZEPYSZNE!!! Co prawda , ponieważ jestem uczulona na owies to zmieliłam płatki jaglane na mąkę i dodałam zamiast owsa. Śliwki były troszkę mało słodkie więc polałam je odrobiną syropu klonowego. I to wszystko… Polecam !!!!
Super. Dzięki za info 🙂
A dojrzały banan to nie jest ten z kropkami? 🙂
Banan w kropki to banan mocno dojrzały 🙂
A ciasto jest suche czy wilgotne ( w smaku)?
Jest wilgotne.
Kupiłam dzisiaj ksylitol i bardzo chcę zrobić to ciasto! I tak się zastanawiam. Nigdy nie jadłam ksylitolu, a czytałam, że należy organizm do niego przyzwyczaić i spożywać małe ilości. Czy z tym ciastem (na dwie osoby, czyli na kilka dni) obejdzie się problemy z trawieniem? Myślę, że jest to mała ilość, tym bardziej, że nie zjemy całego ciasta w jeden dzien 😉 Ale chciałam się poradzić.
Karolino, trudno mi powiedzieć jak Twój układ trawienny zareaguje na kawałek takiego ciasta. Ja pewnie na Twoim miejscu 1 kawałek bym zjadła 🙂
Mi też niestety nie wyszło. Boli, bo zrobiłam z podwójnej ilości składników, a koszt erytrolu mały nie jest. Może trzeba było dodać więcej mleka, może dodatek jakiegokolwiek tłuszczu by go uratował.. 🙁 Ciasta nie udało się przelać do formy ze względu na zbyt gęstą konsystencję mimo, że trzymałam się gramatur użytych w Pani przepisie.
Alino, podejrzewam, że użyłaś mąki kokosowej ze sklepu a nie zmielonych wiórków kokosowych. Mylę się czy nie ?
Tak jest, użyłam gotowej mąki kokosowej. Czyli mam dać jej około 50 g zamiast 100 g zmielonych wiórków?
Ciężko mi powiedzieć, bo zawsze robię to ciasto ze zmielonych wiórków. Zaznaczę wyraźnie w przepisie, że chodzi o makę kokosową z wiórków. Przepaszam, że tak wyszło z tą maką.
Czy jak dam inne owoce to też wyjdzie? Co zamiast śliwek możesz mi zaproponować?
Alicjo, pewnie, że wyjdzie. W zasadzie z każdymi owocami będzie pyszne, np. z jabłkami, albo gruszkami.
Pyszne ciacho wyszło idealnie, następnym razem mniej poslodze 🙂 bardzo dziękuję ?
Bardzo proszę. Cieszę się, że smakowało 🙂
Czy mleko roślinne można zastąpić krowim?
MOżna, jasne.
Jakiej konsystencji po wyrobieniu powinno być cisto?
luźne – lejące?