Ciasto z malinami

Przepis na proste ciasto z malinami. W sam raz na jesienny podwieczorek.

Maliny. Cudowny smak, zapach, kształt, kolor. Kuszą swoim wdziękiem. Trudno im się oprzeć. A jak maliny to i Leśmian i malinowy chruśniak :-)
W wykonaniu Grechuty … :-)

Ciasto z malinami

Danie dla maluszków po 18 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:
200 g mąki orkiszowej typ 1850 (graham),
130 g cukru trzcinowego nierafinowanego,
6 g sody oczyszczonej,
6 g karobu lub 12 g kakao,
szczypta soli,
1 jajko,
75 g oleju jednonienasyconego (ja użyłam ryżowego),
150 g mleka roślinnego (ja użyłam sojowego),
2 łyżeczki esencjii waniliowej,
130 g świeżych malin.

Mąkę przesiać, dodać pozostałe suche składniki oprócz cukru i wymieszać.  W drugiej misce utrzeć jajko z cukrem, ciągle mieszając dodać  stopniowo olej i mleko roślinne. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki, dokładnie wymieszać. Następnie umyte i osuszone maliny poprószyć lekko mąką, 2/3 z nich wrzucić do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy keksówki wysmarowanej lekko olejem i posypanej bułką tartą. Na koniec pozostałe maliny delikatnie wcisnąć w ciasto, tak, aby prawie nie było ich widać . Ciasto piec  w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 40 minut. Podawać z naturalną bitą śmietaną lub kremem migdałowym.

Smacznego !


Spróbuj również

11
Dodaj komentarz

avatar
10 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Ciasto karobowe z bananami – Spiżarnia Sikorek V2Ciasto czekoladowe | Matka w dresieSylwiapaolaAgata Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
slyvvia
Gość

Wygląda wspaniale, koniecznie muszę wypróbować :)

kropka75
Gość

Zdjęcie mnie zachęciło, przepis odstraszył. Wszystko na wagę, nawet mleko. :(
Ile to jest 6g sody albo 75g oleju? :(

cozerka
Gość

Wygląda bajecznie :)

Monisia
Gość

Wspaniałe,muszę w końcu kupić mąkę orkiszową lub żytnią;) i piękne zdjęcie na drewnianym, białym tle!

Ewelina
Gość
Ewelina

Podbijam pytanie o 6g sody, 12g kakao, 75g oleju. bardzo chciałabym zrobić to ciasto, ale nie mam pojęcia ile to jest :(

Agata
Gość
Agata

Zrobiłam dziś ciasto. 6g sody to u mnie wyszlo pol lyzeczki ale i tak jest strasznie mocno wyczuwalna w smaku:/ szczypie w jezyk. Mozna ja zastapic proszkiem do pieczenia? I czy zamiast cukru mozna dac np. miodu? Jak sie wtedy przekladaja proporcje gramowe? Dalam 100g cukru, to jak bede chciala zamienic na miod to tez dac tyle samo gram? Z gory dziekuje za odpowiedz:)

paola
Gość
paola

Waga bardzo ułatwia życie, a kosztuje tylko 20 zł. !

Sylwia
Gość
Sylwia

Ciasto po prostu super i mega latwe do przyrzadzenia. Dzieciaki je kochaja. Wiem, bo gotuje w prywatnym przedszkolu. Od dzisiaj jest to ich ulubione ciasto. Dziekuje!!!!!

trackback

[…] Nadal jem o stałych godzinach i myślę o tym, co zjeść, żeby to było dobre i zdrowe. Staram się łączyć swoje pomysły z potrzebami pozostałych domowników. Tak więc omlet z płatkami owsianymi czy owsiankę z jabłkami jemy wszyscy na śniadanie, ale kiedy jest niedzielne deszczowe popołudnie a ja właśnie mam urodziny, to z radością piekę ciasto. Wprawdzie małe, wprawdzie z mąki razowej, wprawdzie mało słodkie, ale jednak ;) Polecam nie tylko ten przepis, ale całego bloga jako inspirację do ciekawych i dobrych posiłków dla całej rodziny: am mniam. […]

trackback

[…]  Am mniam, maliny zamienione na […]