Chlebek z plantanów z dodatkiem truskawek- bez glutenu, ziaren i orzechów

Na moim Instastory pokazałam wam niedawno dwie wersje chlebków bezglutenowych, które piekłam dla mojego Taty. Wzbudziły one wasze zainteresowanie, więc wrzucam przepis, o który prosiliście.

A co to w ogóle za chlebki ? Otóż mój Tata od 6 miesięcy z powodów zdrowotnych jest na specjalnej diecie – nie je między innymi żadnych zbóż, nasion, ani orzechów. Z tego też powodu piecze specjalny chleb na bazie plantanów*, na który przepis dostał od dietetyka.
Tacie za każdym razem wychodził zakalec, więc poprosił mnie, żebym ja spróbowała go upiec. Pozmieniałam nieco proporcjie, dodałam pewne składniki i chleb wyszedł super.

Poniżej znajdziecie przepis na wersję słodką chlebka, a na samym dole we wskazówkach są również informacje na temat wersji wytrawnej.

Mam nadzieję, że chlebek będzie wam smakował. Ten, który wydzicie na zdjęciach zrobiłam bez rodzynek, za to z dodatkiem truskawek. Zostały po nim tylko okruszki, bo od razu spałaszowały go  moje dzieci :-)

*plantany czyli banany warzywne, mają grubszą skórkę niż zwykłe banany i najczęściej poddaje się je obróbce termicznej

Chlebek z plantanów z dodatkiem truskawek

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 plantany (jeden zielony, drugi żółto-zielony; 320 g po obraniu ze skórki)
  • 1 jabłko (po obraniu gniazd nasiennych 165 g)
  • 40 g mąki z plantanów (użyłam mąki Hanneforth)
  • 40 g mąki kokosowej (użyłam mąki NaturAvena)
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody bezgutenowej
  • 1 łyżeczka agaru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody lub mleka rośliinnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
  • świeże truskawki

Przygotowanie

1

Do miski wsypać obie mąki, sodę, agar, cynamon, szczyptę soli i rodzynki, wymieszać.

2

Plantany obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Jabłka nie obierać, tylko pokroić w ćwiartki, wyjąć części gniazda nasiennego, pokroić jeszcze na miejsze kawałki i włożyć do miski wraz z plantanami. Do plantanów wlać oliwę, wodę i za pomocą blendera tzw. żyrafy zmiksować na mus.

3

Następnie wsypać do musu mieszaninę suchych składników i za pomocą łyżki całość wymieszać, tak aby powstało jednolite gęste ciasto. Na koniec wlać sok z cytryny i jeszcze raz wymieszać.

4

Ciasto przełożyć do małej keksówki (najlepiej 22x8 cm)** wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch, na którym można położyć lekko wciskając do środka pokrojone w połówki czy w ćwiartki truskawki lub inne owoce.

5

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 55-60 minut. Kroić dopiero po wystudzeniu.

Notatki

** na zdjęciu ciasto jest nieco płaskie, bo upiekłam go w dosyć szerokiej keksówce, lepsza byłaby węższa

  • Do ciasta można dołożyć garść posiekanych orzechów, jeśli możecie je jeść.
    Rodzynki można zamienić na inne suszone owoce np. daktyle.
    Jeśli do ciasta użyjecie plantanów dojrzałych (żółtych) ciasto będzie wtedy słodsze. Mus natomiast będzie rzadszy i wtedy dodatek wody może być zbędny.
    Pamiętajcie, że ciasto nie może być rzadkie, bo inaczej wyjdzie aam zakalec.
    Nie pomijajcie też soku z cytryny, który w reakcji z sodą spulchnia ciasto. Możecie ewentualnie zamienić go na ocet jabłkowy.
    Chleb ten możecie przygotować również w wersji wytrawnej. Wtedy najlepiej użyć zupełnie zielonych plantanów, pominąć cynamon, rodzynki, owoce suszone i świeże, a dodać 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczkę rozmarynu.
    Do wersji wytrawnej możecie dodać również suszone pomidory, oliwki czy kapary.

  •  

    Spróbuj również

    Dodaj komentarz

    avatar
      Powiadomienia  
    Powiadom o