Chlebek z plantanów z dodatkiem truskawek- bez glutenu, ziaren i orzechów
Na moim Instastory pokazałam wam niedawno dwie wersje chlebków bezglutenowych, które piekłam dla mojego Taty. Wzbudziły one wasze zainteresowanie, więc wrzucam przepis, o który prosiliście.
A co to w ogóle za chlebki ? Otóż mój Tata od 6 miesięcy z powodów zdrowotnych jest na specjalnej diecie – nie je między innymi żadnych zbóż, nasion, ani orzechów. Z tego też powodu piecze specjalny chleb na bazie plantanów*, na który przepis dostał od dietetyka.
Tacie za każdym razem wychodził zakalec, więc poprosił mnie, żebym ja spróbowała go upiec. Pozmieniałam nieco proporcjie, dodałam pewne składniki i chleb wyszedł super.
Poniżej znajdziecie przepis na wersję słodką chlebka, a na samym dole we wskazówkach są również informacje na temat wersji wytrawnej.
Mam nadzieję, że chlebek będzie wam smakował. Ten, który wydzicie na zdjęciach zrobiłam bez rodzynek, za to z dodatkiem truskawek. Zostały po nim tylko okruszki, bo od razu spałaszowały go moje dzieci 🙂
*plantany czyli banany warzywne, mają grubszą skórkę niż zwykłe banany i najczęściej poddaje się je obróbce termicznej
DrukujChlebek z plantanów z dodatkiem truskawek- bez glutenu, ziaren i orzechów
Składniki
2 plantany (jeden zielony, drugi żółto-zielony; 320 g po obraniu ze skórki)
1 jabłko (po obraniu gniazd nasiennych 165 g)
40 g mąki z plantanów (użyłam mąki Hanneforth)
40 g mąki kokosowej (użyłam mąki NaturAvena)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka sody bezglutenowej
1 łyżeczka agaru
szczypta soli
1/3 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki wody lub mleka roślinnego
2 łyżki soku z cytryny
garść rodzynek (opcjonalnie)
świeże truskawki
Przygotowanie
Do miski wsypać obie mąki, sodę, agar, cynamon, szczyptę soli i rodzynki, wymieszać.
Plantany obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Jabłka nie obierać, tylko pokroić w ćwiartki, wyjąć części gniazda nasiennego, pokroić jeszcze na mniejsze kawałki i włożyć do miski wraz z plantanami. Do plantanów wlać oliwę, wodę i za pomocą blendera tzw. żyrafy zmiksować na mus.
Następnie wsypać do musu mieszaninę suchych składników i za pomocą łyżki całość wymieszać, tak aby powstało jednolite gęste ciasto. Na koniec wlać sok z cytryny i jeszcze raz wymieszać.
Ciasto przełożyć do małej keksówki (najlepiej 22×8 cm)** wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch, na którym można położyć lekko wciskając do środka pokrojone w połówki czy w ćwiartki truskawki lub inne owoce.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 55-60 minut. Kroić dopiero po wystudzeniu.
Notatki
** na zdjęciu ciasto jest nieco płaskie, bo upiekłam go w dosyć szerokiej keksówce, lepsza byłaby węższa <br>
<li>Do ciasta można dołożyć garść posiekanych orzechów, jeśli możecie je jeść.<br>
Rodzynki można zamienić na inne suszone owoce np. daktyle.<br>
Jeśli do ciasta użyjecie plantanów dojrzałych (żółtych) ciasto będzie wtedy słodsze. Mus natomiast będzie rzadszy i wtedy dodatek wody może być zbędny. <br>
Pamiętajcie, że ciasto nie może być rzadkie, bo inaczej wyjdzie aam zakalec. <br>
Nie pomijajcie też soku z cytryny, który w reakcji z sodą spulchnia ciasto. Możecie ewentualnie zamienić go na ocet jabłkowy.<br>
Chleb ten możecie przygotować również w wersji wytrawnej. Wtedy najlepiej użyć zupełnie zielonych plantanów, pominąć cynamon, rodzynki, owoce suszone i świeże, a dodać 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczkę rozmarynu. <br>
Do wersji wytrawnej możecie dodać również suszone pomidory, oliwki czy kapary.
Słowa kluczowe: plantany
Witam, skad kupuje Pani plantany? Nigdzie w Polsce ich nie widzialam.
Kupowałam swego czasu w Auchan.
Są też w Lidlu. Ja tam kupiłam przez przypadek myśląc że to niedojrzałe banany…bo takie lubię.
A czy można go upiec na samych mąkach z większą ilością płynnych składników .Nie mogę nigdzie dostać plantanów .Nie wiem czy wyjdzie.
Można spróbować, ale ja nigdy nie piekłam bez, więc nie wiem jaki będzie efekt.