Batoniki bakaliowe z mango i jagodami goji
Batoniki bakaliowe z mango i jagodami goji są bez cukru, glutenu, laktozy i pustych kalorii. Świetna propozycja na podwieczorek. Można je zapakować i zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na wycieczkę, czy piknik.
Uwielbiam takie słodkości. Skusi się na nie jeden łasuch. Są przepyszne, a do tego bardzo odżywcze. Bogate m.in. w witaminy C, A, E, witaminy z grupy B, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, żelazo, wapń, potas, cynk, magnez, miedź, fosfor, selen. Deser idealny. Czego chcieć więcej ?;)
Kacperek bardzo lubi te batoniki. Mam nadzieję, że posmakują także Waszym pociechom 🙂
DrukujBatoniki bakaliowe z mango i jagodami goji
(przepis zainspirowany przepisem z bloga kitchenvignettes)
Składniki
1,5 szklanki suszonego mango w kawałkach (200 g)
1/4 szklanki jagód goji,
1/4 szlanka suszonych moreli niesiarkowanych,
1 szklanka migdałów (wcześniej namoczonych i obranych ze skórki) (ok 120 g)
1 szklanka orzechów włoskich (112 g),
1 łyżka wiórków kokosowych,
1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego
sok z 1,5 cytryny
Przygotowanie
- Suszone mango skropić sokiem z 1 cytryny, wymieszać i odstawić na około 15 minut.
- Owoce goji skropić sokiem z 1/2 cytryny, wymieszać i odstawić na 15 minut.
- W robocie kuchennym zmiksować razem mango, jagody goji i morele.
- Wyjąć z robota całą zawartość, a włożyć migdały i orzechy włoskie, całość zmiksować na „ziarnisty piasek”.
- Następnie dodać zmielone wcześniej owoce, siemię lniane i wiórki kokosowe.
- Całość delikatnie zmiksować (masa nie ma być całkiem gładka).
- Tak przygotowaną masę wyłożyć na blachę i bardzo porządnie dociskając do dna.
- Schłodzić (30 minut w zamrażarce lub 2 godziny w lodówce).
- Następnie pokroić na prostokąty. Gotowe !
ale tu dobroci i jak ładnie wygląda
p,s fajny ten blog Magda znalazłaś , oj fajny
These look lovely! Thanks for the linkback, I can’t read the recipe, but I understand one word: goji! And I love goji berries 🙂 What a lovely healthy addition. Enjoy!!
Ja już dawno jestem dorosła, a Twoje batoniki i tak kuszą mnie ogromnie 🙂
Hej Magda, gdzie ty kupujesz suszone mango? bo u mnie w ITA jeszcze takowego nie widzialam w sklepach BIO.. pozdrawiam
Zuza, mam taki jeden sklepik no name. W sklepach internetowych można kupić np. ekoswiat24.pl, http://www.organicmarket.pl/owoce-suszone. Niestyty nie jest to owoc bardzo popularny.
Gin, to propozycja u dla dużych łakomczuchów 🙂
Czym można zastąpić to suszone mango?
[…] https://ammniam.pl/batoniki-bakaliowe-z-mango-jagodami-goji/ […]
trzeba mieć do tego dobry blender..mój nie dał rady. Namęczyłam się strasznie a bałagan przy tym okropny, no ale wygląda na to, że było warto 😉