Batoniki bakaliowe z mango i jagodami goji

Pyszne batoniki bakaliowe bez cukru, glutenu, laktozy i pustych kalorii. Świetna propozycja na podwieczorek. Można je zapakować i zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na wycieczkę, czy piknik.

Uwielbiam takie słodkości. Skusi się na nie jeden łasuch. Są przepyszne, a do tego bardzo odżywcze. Bogate m.in. w witaminy C, A, E, witaminy z grupy B, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, żelazo, wapń, potas, cynk, magnez, miedź, fosfor, selen. Deser idealny. Czego chcieć więcej ?;)

Kacperek bardzo lubi te batoniki. Mam nadzieję, że posmakują także Waszym pociechom :-)

mango_bar2

Batoniki bakaliowe z mango i owocami goji
(przepis zainspirowany przepisem z bloga kitchenvignettes)

Danie dla maluszka po 18 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
1,5 szklanki suszonego mango w kawałkach (200 g)
1/4 szklanki jagód goji,
1/4 szlanka suszonych moreli niesiarkowanych,
1 szklanka migdałów (wcześniej namoczonych i obranych ze skórki) (ok 120 g)
1 szklanka orzechów włoskich (112 g),
1 łyżka wiórków kokosowych,
1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego
sok z 1,5 cytryny

Suszone mango skropić sokiem z 1 cytryny, wymieszać i odstawić na około 15 minut. Owoce goji skropić sokiem z 1/2 cytryny, wymieszać i odstawić na 15 minut. W robocie kuchennym zmiksować razem  mango, jagody goji i morele. Wyjąć z robota całą zawartość, a  włożyć migdały i orzechy włoskie, całość zmiksować na „ziarnisty piasek”. Następnie dodać zmielone wcześniej owoce, siemię lniane i wiórki kokosowe. Całość delikatnie zmiksować (masa nie ma być całkiem gładka). Tak przygotowaną masę wyłożyć na blachę i bardzo porządnie dociskając do dna. Schłodzić (30 minut w zamrażarce lub  2 godziny w lodówce). Następnie pokroić na prostokąty. Gotowe !

Smacznego !

mango_bar1

Spróbuj również

9
Dodaj komentarz

avatar
7 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Kasia BadowskaBatoniki bakaliowe z mango i jagodami goji | Potrawka ZabawkamequiMagdalenaZuzanna Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
margot
Gość

ale tu dobroci i jak ładnie wygląda
p,s fajny ten blog Magda znalazłaś , oj fajny

Aubergine
Gość

These look lovely! Thanks for the linkback, I can’t read the recipe, but I understand one word: goji! And I love goji berries :-) What a lovely healthy addition. Enjoy!!

gin
Gość

Ja już dawno jestem dorosła, a Twoje batoniki i tak kuszą mnie ogromnie :)

Zuzanna
Gość
Zuzanna

Hej Magda, gdzie ty kupujesz suszone mango? bo u mnie w ITA jeszcze takowego nie widzialam w sklepach BIO.. pozdrawiam

mequi
Gość
mequi

Czym można zastąpić to suszone mango?

Kasia Badowska
Gość
Kasia Badowska

trzeba mieć do tego dobry blender..mój nie dał rady. Namęczyłam się strasznie a bałagan przy tym okropny, no ale wygląda na to, że było warto ;)