Moje kulinarne pomysły na kiełki
Kiełki to pokarm życia. Wiecie, że te małe roślinki mają od 4 do 6 razy więcej wartości odżywczych niż ich dorośli odpowiednicy ? Są napakowane mnóstwem witamin, minerałów i innych fitozwiązków, które bardzo służą naszemu organizmowi. Dlatego warto włączyć je do codziennego menu. A jak to zrobić ?
Z czym podać ? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. I podzielę się z wami trzema przepisami na dania i ich udziałem.
Najprościej po prostu posypywać nimi dania – kanapkę, zupę, ulubioną pizzę, tartę czy zapiekankę. A idąc dalej tym tropem, kiełki można dodawać do wszelkich wrapów, wytrawnych naleśników, burgerów, sushi, spring rollsów czy roladek (np. takich z bakłażana albo cukinii).
Kiełki można też potraktować jako składnik past do chleba, dodać do hummusu, twarożku, czy guacamole, albo zrobić pesto. Sprawdzą się również jako dodatek do koktajli i sałatek, a wybierając odpowiedni ich rodzaj mogą stanowić również bazę tego typu dań.
Ponadto kiełki można również wymieszać z kaszą, ryżem albo makaronem, dodać do purée ziemniaczanego czy ziemniaczanych placków, a nawet naleśnikowego ciasta. Możliwości jest naprawdę wiele.
Poniżej znajdziecie trzy proste przepisy na dania z kiełkami, które bardzo lubię. Będzie to pasta do chleba, makaron i zielony koktajl.
Pasta do chleba z kiełkami rzeżuchy, pistacjami i awokado.
Składniki:
1/2 szklanki kiełków rzeżuchy,
1/2 szklanki obranych pistacji,
1/2 awokado,
sok z cytryny,
sól.
Przygotowanie:
Pistaje przepłukać z nadmiaru soli i namoczyć w ciepłej wodzie na około 30 minut.
Następnie odcedzić i zmiksować na pastę z kiełkami i awokado.
Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
Spaghetti aglio e olio z kiełkami rukoli i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
200 g makaronu spaghetti,
3-4 łyżki oliwy,
2-3 ząbki czosnku,
10-15 sztuk pomidorków koktajlowych,
1/2 szklanki kiełków rukoli,
sól,
posiekane migdały, orzechy laskowe lub włoskie
Przygotowanie:
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować al dente.
W międzyczasie postawić na małym ogniu patelnię i wlać oliwę.
Następnie dodać posiekany drobno czosnek i pokrojone w połóki pomidorki koktajlowe.
Smażyć od czasu do czasu mieszając, do momentu aż czosnek ładnie się przyrumieni (ale nie spali), a pomidorki zmiękną.
Odcedzć ugotowany makaron i przełożyć go na patelnię, wymieszać z oliwą, czosnkiem i pomidorkami.
Zdjąć patelnię z ognia.
Dodać kiełki, posiekane migdały lub orzechy.
Całość jeszcze raz wymieszać.
Zielony koktajl z kiełkami brokuła
Składniki:
1/2 szklanki kiełków brokuła,
1/2 szklanki jarmużu,
1 dojrzała gruszka
1 banan,
sok z 1/2 cytryny,
1 szklanka wody.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do blendera kielichowego i zmiksować na gładki koktajl.
Pycha ! 🙂 Spóbujcie koniecznie tych dań i dajcie znać, czy wam smakowały 🙂
I zachęcam was kochani gorąco do domowej hodowli kiełków. Jest to banalnie proste. Każdy spokojnie sobie z nią poradzi. A dzięki takiej własnej uprawie macie zawsze dostęp do świeżych kiełków, i pewność, że nie zawierają one żadnych pestycydów. Nie mówiąc już o satysfakcji z posiadania takiego pięknego kiełkowego ogródka.
Ja swój mini ogródek , który widzicie na zdjęciach, stworzyłam dzięki zestawowi do samodzielnej uprawy kiełków ,,Home & Kitchen Garden”
Taki zestaw zawiera ekologiczne nasiona, wkład gleby z włókien kokosa, doniczkę z worka jutowego i podstawkę.
Wystarczy tylko zalać wkład wodą, poczekać aż napęcznieje, przenieść go do jutowej doniczki i wysiać nasionka. A potem tylko podlewać dwa razy dziennie i obserwować jak kiełki rosną. A rosną fantastycznie ! Ależ miło patrzeć, jak z dnia na dzień, zwiększają swoje wymiary, szczególnie duże skoki można zaobserwować rano. Wyrosły piękne, dorodne, bez żadnej pleśni. Idealne. No i wyglądają zachwycająco.
Oczywiście do uprawy kiełków zaangażowałam swoje dzieci, które z wielką ochotą je podlewały, i równie bacznie obserwowały coraz piękniejszą hodowlę.
A potem z apetytem jadły, posypując sobie nimi kanapki.
Kiełki górą !