Bezglutenowa tarta z sezonowymi owocami i kruszonką migdałowo-pistacjowo-owsianą
Ach, jak ja kocham lato za te wszystkie owoce, którymi tak hojnie nas obdarowuje co roku. Szkoda tylko, że tak krótko. No ale, nie ma co narzekać, trzeba cieszyć się i jeść, póki są. W naszym domu owoce najczęściej znikają, za nim zdążę wymyśleć, co by tu z nich wyczarować. Dzieciaki wcinają je bez żadnych dodatków, aż im się uszy trzęsą. Ostatnio jednak kilka razy mi się udało – zrobiłam ciasto. I podobnie jak same owoce – za każdym razem znikało w mgnieniu oka.
Tę przepyszną tartę można przygotować tak naprawdę z dowolnych owoców. Można wybrać tylko jeden gatunek np. maliny, albo kilka np. czereśnie, maliny, brzoskwinie. Jak kto woli. Za każdym razem smakuje wybornie, choć inaczej.
Do owoców nie dodaję cukru tylko banany, które można też spokojnie zamienić na słodkie jabłka lub gruszki. Aby masa owocowa nieco zgęstniała po wystygnięciu, dodałam agar (roślinną żelatynę), jeśli nie macie go akurat w domu, zamieńcie na 1 łyżkę skrobi. No i kruszonka. Tu też możecie eksperymentować do woli i przygotować ją w nieco inny sposób, dodając dowolne orzechy. Pycha ! Spróbujcie koniecznie.
Drukuj
Bezglutenowa tarta z sezonowymi owocami i kruszonką migdałowo-pistacjowo-owsianą
Składniki
Ciasto:
85 g mąki owsianej
85 g mąki kukurydzianej
50 g skrobi ziemniaczanej
60 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej (musi być miękki, ale nie rozpuszczony)
1 łyżka syropu klonowego
4–5 łyżek zimnej wody
Nadzienie:
2 szklanki wydrylowanych czereśni
1 szklanka malin
1 brzoskwinia
2 dojrzałe banany
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka agaru
Kruszonka:
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki obranych pistacji
1 szklanka płatków migdałowych
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie)
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub innego oleju o neutralnym smaku
Przygotowanie
- W misce wymieszać wszystkie suche składniki na ciasto. Następnie wlać olej kokosowy, syrop klonowy i ugniatać ciasto dłońmi dodając stopniowo zimną wodę ( ciasto ma być miękkie i zwarte, może minimalnie się kruszyć).
- Gotowe rozprowadzić jak najcieniej na całej powierzchni i bokach natłuszczonej formy do tarty (średnica 24 cm) dociskając do dna. Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na 15-20 minut.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do tepemeratury 180 °C. Wyjąć ciasto z lodówki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.
- Czereśnie pokroić w ćwiartki, włożyć do garnka i postawić na małym ogniu. Następnie pokroić w kostkę brzoskwinię i dodać do czereśni, wymieszać.
- Potem pokroić w kostkę banany, dodać do gotujących się owoców, wlać sok z cytryny i wymieszać.
- Na koniec dodać maliny. Owoce dusić (od czasu do czasu mieszając i uważając, żeby się nie przypaliły ) do momentu aż będą miękkie i nieco się rozpadną.
- Na koniec dodać rozmieszany w 1 łyżce zimnej wody agar, wymieszać i gotować jeszcze około 3 minut. Zdjąć z ognia.
- Zrobić kruszonkę. Wymieszać płatki owsiane, migdały, pistacje i przyprawy, a następnie wlać olej, syrop klonowy i całość wymieszać.
- Spód ciasta wyjąć z piekarnika, napełnić go uduszonymi owocami rozprowadzając równomiernie, a owoce przykryć kruszonką.
- Ciasto włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze około 10-15 minut, aż kruszonka ładnie się przyrumieni.
- Ciasto kroić gdy wystygnie.
Słowa kluczowe: czereśnie, mailny, brzoskwinie, banany
Czym można zastąpić czereśnie? Borówka amerykańska się nada?