fbpx Drukuj

Bezglutenowa tarta z sezonowymi owocami i kruszonką migdałowo-pistacjowo-owsianą

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

Ciasto:
85 g mąki owsianej
85 g mąki kukurydzianej
50 g skrobi ziemniaczanej
60 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej (musi być miękki, ale nie rozpuszczony)
1 łyżka syropu klonowego
45 łyżek zimnej wody

Nadzienie:
2 szklanki wydrylowanych czereśni
1 szklanka malin
1 brzoskwinia
2 dojrzałe banany
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka agaru

Kruszonka:
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki obranych pistacji
1 szklanka płatków migdałowych
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie)
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub innego oleju o neutralnym smaku

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać wszystkie suche składniki na ciasto. Następnie wlać olej kokosowy, syrop klonowy i ugniatać ciasto dłońmi dodając stopniowo zimną wodę ( ciasto ma być miękkie i zwarte, może minimalnie się kruszyć).
  2. Gotowe rozprowadzić jak najcieniej na całej powierzchni i bokach natłuszczonej formy do tarty (średnica 24 cm) dociskając do dna. Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na 15-20 minut.
  3. W tym czasie rozgrzać piekarnik do tepemeratury 180 °C. Wyjąć ciasto z lodówki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.
  4. Czereśnie pokroić w ćwiartki, włożyć do garnka i postawić na małym ogniu. Następnie pokroić w kostkę brzoskwinię i dodać do czereśni, wymieszać.
  5. Potem pokroić w kostkę banany, dodać do gotujących się owoców, wlać sok z cytryny i wymieszać.
  6. Na koniec dodać maliny. Owoce dusić (od czasu do czasu mieszając i uważając, żeby się nie przypaliły ) do momentu aż będą miękkie i nieco się rozpadną.
  7. Na koniec dodać rozmieszany w 1 łyżce zimnej wody agar, wymieszać i gotować jeszcze około 3 minut. Zdjąć z ognia.
  8. Zrobić kruszonkę. Wymieszać płatki owsiane, migdały, pistacje i przyprawy, a następnie wlać olej, syrop klonowy i całość wymieszać.
  9. Spód ciasta wyjąć z piekarnika, napełnić go uduszonymi owocami rozprowadzając równomiernie, a owoce przykryć kruszonką.
  10. Ciasto włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze około 10-15 minut, aż kruszonka ładnie się przyrumieni.
  11. Ciasto kroić gdy wystygnie.

Słowa kluczowe: czereśnie, mailny, brzoskwinie, banany

1
0
Would love your thoughts, please comment.x