Sałatka z różowego grejpfruta, roszponki i jabłka
Owoce wraz z zielonymi liśćmi lubię konsumować nie tylko w postaci koktajli, ale również w formie prostych sałatek. Takie danie przygotowuję sobie często na drugie śniadanie. Oto przepis na prostą sałatkę z różowego grejpfruta, roszponki i jabłka, którą ostatnio jem najczęściej.
Uwielbiam różowe grejpfruty. Często piję z nich sok albo jem w sałatkach z różnymi dodatkami. Dzisiaj różowy grejpfrut występuje w towarzystwie zielonej roszponki, jabłka i orzechów włoskich. Sałatkę można wzbogacić również o pokrojone w kostkę awokado – będzie wtedy bardziej sycąca.
Danie bez dodatku orzechów, awokado i dressingu można jeść podczas postu dr. Dąbrowskiej.
Drukuj
Sałatka różowego grejpfruta, roszponki i jabłka
Składniki
1 jabłko
1/2 dużego grejpfruta lub 1 mniejszy (1 szklanka pokrojonych kawałków)
1 szklanka roszponki
2 łyżki szczypiorku
1–2 garści posiekanych orzechów włoskich
sól
dressing: 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny lub octu jabłkowego
Przygotowanie
- Grejprfut obrać ze skórki, pozbawić gorzkich błonek i pokroić w drobne kawałki.
- Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w kostkę i pokropić sokiem z cytryny
- Wszystkie składniki włożyć do dużej miski.
- Z oliwę wymieszać z octem lub sokiem z cytryny i wlać go miski. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą. Posypać orzechami włoskimi
Notatki
Zamiast orzechów włoskich można dodać inne ulubione orzechy lub nasiona.<br>
Roszponkę można zamienić na dowolną sałatę, kapustę bok choy, jarmuż ect.
Słowa kluczowe: grejpfruit, roszponka, jabłko