Zielony koktajl z mango
Dzisiaj przygotowałam dla was przepis na zielony koktajl z mango. Jest pyszny, lekko orzeźwiający, a do tego bogaty odżywczo-pełen błonnika, witamin i antyoksydantów. Spróbujcie koniecznie.
U nas zielone koktajle to poranny, codzienny rytuał. Moje dzieci tak się do nich już przyzwyczaiły, że często same się o nie upominają 🙂 Czasami zdarza się też, że marudzą, bo zielony kolor im się znudził. Ale wtedy na pomoc przychodzą owoce jagodowe – świeże lub mrożone – wystarczy garść, a po zielonym smoothie nie ma śladu 🙂
Dzisiejszy koktajl jest zielony, bez owoców jagodowych, ale za to z mango – jednym z ulubionych owoców moich dzieci – więc też znika szybko. Oprócz mango jest również kiwi, awokado i zielone liście szpinaku, kapusty bok choy i mięty. Pycha. Pijcie na zdrowie.
Drukuj
Zielony koktajl z mango
Składniki
1 duże dojrzałe mango
1 dojrzałe kiwi
1/2 awokado
1 szklanka posiekanej kapusty bok choy
1 szklanka świeżego szpinaku baby
garść świeżej mięty
sok
Przygotowanie
- Mango i kiwi obrać, pokroić w kostkę i włożyć do blendera kielichowego, dodać pozostałe składniki.
- Zmiksować na gładki koktajl.
- Wody wlać tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Notatki
Aby wzbogacić koktajl o kwasy Omega 3 można oddać do niego 1 łyżkę świeżo zmielonego siemienia lnianego.<br>
Jeśli chcecie, aby koktajl był bardziej słodki, można dodać do niego jeszcze 1/2 średnio dojrzałego banana.
Słowa kluczowe: mango, awokado, kiwi, szpinak, pak choy
Zamiast wody mineralnej ze sklepu po zamontowaniu filtra mamy teraz wodę z filtra molekularnego z naturalną mineralizacją. Do takich przepisów idealna.