Prosta zupa pieczarkowa z ziemniakami
Jesienna, chłodna aura sprawia, że coraz chętniej gotuję zupy – gęste, sycące i rozgrzewające. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na prostą zupę pieczarkową z posypką orzechowo-koperkowo-pietruszkową.
Zupka jest pyszna i szybka do przygotowania. Jeśli nie lubicie ziemniaków możecie zamienić je na brązowy ryż czy makaron. A jeśli macie ochotę zupę można również lekko zabielić jogurtem.
Prosta zupa pieczarkowa z ziemniakami
Składniki
600 g pieczarek
3–4 średnie ziemniaki
1 litr bulion warzywnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Do podania:
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie
- Pieczarki wraz z trzonkami pokroić w kostkę. Wrzucić je na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć od czasu do czasu mieszając.
- Pieczarki muszą zmięknąć i ładnie się przyrumienić.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a następnie ugotować w bulionie warzywnym.
- Gdy będą już prawie miękkie, dodać do nich podsmażone pieczarki i chwilę jeszcze gotować.
- Następnie odlać dwie szklanki zupy (wraz z ziemniakami i pieczarkami), zmiksować je na gładko i wlać z powrotem do garnka.
- Na koniec zupę doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Posypka: Orzechy, koperek i natkę pietruszki włożyć do miseczki i wymieszać.
- Zupę rozlać na talerze i posypać miksem orzechowo-koperkowo- pietruszkowowym.
Uwielbiam zupy ,a jesienią i zimą smakują jeszcze bardziej
Magda ta zupa ma nie tylko fajny skład ,ale też ślicznie wygląda
Dzięki ALu 🙂
Bardzo dobra zupa,koniecznie spożywać z dodatkami z przepisu!
Przepyszne zupa. Zblenderowalem dwie chochelki i powiem szczerze że wyszedł z tego najlepszy sos pieczarkowy na świecie! Aż żal było go dodawać do zupy.
Kolejny raz mile zaskoczenie kubków smakowych.
Jesteś genialna!
Super 🙂 Cieszę się, że smamkowało 🙂
Pyszna zupa! najlepsza pieczarkowa ever 😀 !! pierwszy raz zajrzalam na Twojego bloga jakies 2tyg temu a juz 3 potrawy zrobilam i kazda wysmienita! oprócz tej zupy jeszcze fasolke po bretońsku (cudo!) i kotlety z soczewicy (mniam!) swietne pomysly 🙂 ja nie jestem wegetarianka ale chce ograniczyc obiady mięsne do 2 dni w tyg i Twoj blog na pewno mi pomoze 🙂 pozdrawiam!
Dobra wiadomość. Dziękuję i bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Mogłabyś zdradzić jak robisz bulion? Szukałam przepisu na stronie, ale nie potrafię znaleźć 🙁
Bardzo proszę 🙂 Do 2 litrów wody dodaję 1 duża opalona na ogniu cebulę, kawałek pora, 2 marchewki, korzeń pietruszki, spory kawałek selera, kawałek kapusty, 2 suszone grzyzbki, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, kilka łodyżek świeżego lubczyku. Gotuję okołó 1 godziny. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. 🙂
Przepyszna! Rozgrzewająca i sycąca… Każdy wziął dokładkę 🙂 dziękuję 🙂