A’ la sernik z kaszy jaglanej z truskawkami
Na Dzień Matki pyszny i zdrowy a’la sernik bez pieczenia z kaszy jaglanej z truskawkami. Nie zawiera jajek, nabiału i glutenu. Propozycja dla dużych i małych łakomczuchów.
Dzisiaj Dzień Matki 🙂 Z tej okazji wszystkim Mamom, życzę zdrowych i szczęśliwych dzieci, zaufania do swojej intuicji i spełnienia w każdej dziedzinie życia.
A jak święto, to obowiązkowo coś słodkiego oczywiście 🙂 np. taki serniczek z kaszy jaglanej z truskawkami. Mmm…uczta dla podniebienia. A może dzisiaj Panowie przejmą inicjatwyę w kuchni? Do dzieła!
DrukujSernik z kaszy jaglanej z truskawkami
Składniki
I warstwa:
300 g kaszy jaglanej
180 g syropu z agawy
4 łyżki esencji waniliowej
- 500 ml mleka ryżowego lub migdałowego
300 ml wody
20 g zagęstnika agar- agar w proszku
II warstwa:
650 g obranych truskawek
120 g syropu z agawy
6 -7 g zagęstnika agar-agar w proszku
300 ml wody
III warstwa:
2 dojrzałe awokado
sok z połowy cytryny
duża garść posiekanej mięty
2 łyżki syropu klonowego lub cukru trzcinowego nierafinowanego
Do przybrania:
kilka truskawek, płatki migdałowe.
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną przepłukać i sparzyć wrzątkiem.
- Następnie zalać gorącą wodą, dodać wanilię i ugotować ją na gęsto.
- Dodać do kaszy mleko ryżowe, syrop klonowy i całość zmiksować blenderem na gładką masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).
- 300 ml wody doprowadzić do wrzenia i stopniowo dodawać do niej agar (20g), cały czas mieszając i uważając, aby nie powstały grudki.
- Gotować jakieś 5 minut, a potem wlać do kaszy i dokładnie wymieszać.
- Całość przelać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej pergaminem.
- Odstawić na bok. Gdy masa ostygnie, wstawić do lodówki.
- Truskawki zmiksować na mus, dodać do nich syrop z agawy i rozpuszczony aga agar (6-7 g agaru + 300 ml wody, postępować tak samo jak wcześniej).
- Wymieszać i wylać na pierwszą warstwę, gdy ta już stężeje.
- Gdy masa ostygnie włożyć ciasto do lodówki.
- Awokado zmiksować razem z miętą, sokiem z cytryny i syropem klonowym na gładką masę.
- Rozsmarować na wierzchu sernika.
- Należy zrobić to przed samym podaniem ciasta z uwagi, iż krem po pewnym czasie ciemnieje.
- Na awokadowo-miętowym kremie ułożyć pokrojone truskawki i posypać płatkami migdałowymi.
Notatki
Wskazówki:
Agar-agar to naturalny zagęstnik, środek żelujący, otrzymywany z glonów krasnorostów, zastępuje żelatynę.
Krem z awokado można zupełnie pominąć lub zastąpić czymś innym np. budyniem.
Robiąc drugą warstwę, można zrobić owocową galaretkę i zalać nią ułożone na pierwszej warstwie truskawki.
Pokrojone truskawki można dodać również do masy z kaszy jaglanej.
Deser dla maluszka po 12 m.ż. Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.
Słowa kluczowe: sernik z kaszy jaglanej z truskawkami
czego innego mogę użyć do zagęszczania? pewnie żelatyna, która nie mieści się w konwencji bloga 🙂 ale może są jeszcze jakieś sposoby bo taki zagęszczony mus truskawkowy mi się marzy …
ech, same dziwne a niedostepne skladniki 🙂 rozumiem ze mleko migdalowe mozna zastapic zwyklym krowim, a syrop z agawy?
Bardzo inspirujące! dzięki.
skrobia ziemniaczana lub kukurydziana tzn mazeina tez na pewno może być do zagęszczania ,że tak się tu wtrącę
A sam sernik nie sernik świetnie się prezentuje
Ja takie desery używam swoim ulubionym słowem -legumina
Można jeszcze zgęścić pektyną jabłkową, chociaż nigdy nie próbowałam 🙂
eee nie takie niedostępne :-), ale jasne wszystko można zastąpić. Mleko migdałowe, czy ryżowe – mlekiem zwykłym lub wodą, a syrop z agawy – np. miodem.
Proszę bardzo:-)
fantastyczny pomysł:)
a składniki wcale nie takie dziwne. Same smakołyki:)
Cudowny przepis – zrobiłam wczoraj i podałam na imprezie urodzinowej mojego dwulatka. On i jego koledzy wcinali aż im się uszy trzęsły. 🙂 Tak więc, wielkie dzięki. 🙂
Aha, ja robiłam tylko I i II warstwę. I dałam więcej agaru do masy truskawkowej.
Super, że wszystkim smakował! A mówią, że dzieci nie lubią kaszy 😉
Moze nazwac to jagielnikiem, albo jaglaczkiem?
Robiłam podejścia do tego sernika dwa razy. Dorosłym nie smakuje (więcej wykorzystywali sosu malinowego z brandy niż samego ciasta:) , dzieci traciły zainteresowanie po kilku kęsach, nawet moje które nie je słodyczy na co dzień. Powiem tak – jak mam wybierać to już wole podać kulki bakaliowe czy z kokosowe na przyjęciu a na codzien niech będzie to zwykła jaglanka z owocami.
I podobnie jak Anka uważam ze trzeba więcej dodać agaru do warstwy owocowej.
Olu, cóż mogę powiedzieć. każdy ma inne smaki. Nie każdemu musi ta propozycja smakować 🙂 Ja mam jednak sporo informacji, że dzieciom raczej smakuje 🙂 Pozdrawiam
No to rzeczywiście dziwne, u nas to ciasto schodzi szybko… (A jaglanka nie, przejadła się 😛 )
Dodałabym tylko, że można je robić z różnymi owocami, nie tylko z truskawkami. 🙂
chcę zrobić ten torcik na urodziny mojego synka w przedszkolu, nigdy wcześniej go nie robiłam. dajecie gwarancje, że wyjdzie i będzie smakował ?;-)
Zamierzam zrobić to ciasto jako tort urodzinowy dla mojego roczniaka, bo nie mam innego pomysłu. Ale nie wiem jak wybrnąć z problemu z truskawkami (listopad). Czy mrożone się nadają?. Mrożone, przynajmniej jako dekoracja będą wygladać „ciapkowato”, nie wiem czy nadają się do musu. Inne owoce sezonowe też nie wchodzą w grę, bo o tej porze sezonowa to chyba jest jeszcze tylko dynia:) Proszę o pilną pomoc, bo urodziny już w piątek, a ja jestem w kropce zupełnej….
Ewelino, zamiast truskawek można dodać np. gruszki lub jabłka. Obrać i zrobić z nich mus, dodając trochę więcej agaru. Mus można przyprawić odrobiną cynamonu.
Dziękuję bardzo, wypróbuję:)
ja zrobiłam z mrożonych truskawek i wyszło ok. wcześniej je rozmroziłam i odsączyłam. popełniłam jednak drobny błąd – nie podgrzałam ich i agar za szybko stężał.
poza tym pomimo tego, że dodałam więcej agaru warstwa truskawek miała konsystencje zwartego dżemu, więc był kłopot ze ściąganiem z blachy – nie można odwracać, bo warstwa truskawek się „rozciapie”, nie polecam też pergaminu, chyba, że na samo dno, bo inaczej boki są brzydko „odciśnięte”. tort jest specyficzny, małym dzieciom smakował, starszym dzieciom i dorosłym mniej. najważniejsze, że jest zdrowy.
Oki, właśnie włożyłam tort do lodówki, obie warstwy. Jutro urodziny mojego synka, mam nadzieję, że ciasto okaże się hitem. 🙂
Do dzieckoziemi: Mam nadzieję, że tort wyszedł i smakował 🙂