Królewskie śniadanie: Jabłkowo-dyniowe gofry owsiane
Porządne, zdrowe śniadanie to podstawa tego, aby dobrze zacząć dzień. To posiłek, którego nigdy nie powinno się opuszczać, ale zawsze przygotowywać z należytą starannością, tak aby dostarczał on nie tylko energii na pierwszą połowę dnia, ale również witamin, soli mineralnych i błonnika.
Poranki z pysznym, zdrowym śniadaniem zapewnią nam zdecydowanie lepsze funkcjonowanie podczas całego dnia. Warto zatem o nie zadbać. Nie jest to wcale takie trudne.
A jeśli brakuje Wam pomysłów zapraszam Was na cykl wpisów: Królewskie śniadanie. W każdy poniedziałek będę Wam serwować propozycje śniadaniowe. Dzisiaj pierwsza propozycja – gofry owsiane.
Choć wydaj się być pracochłonne, wcale takie nie są. Wystarczy wcześniej przygotować sobie makę owsianą (zmielić płatki owsiane) i mus jabłkowo-dyniowy. Reszta jest bardzo prosta – 15 minut i mamy pyszne śniadanie.
DrukujKrólewskie śniadanie: Jabłkowo-dyniowe gofry owsiane
Składniki
2 1/2 szklanki mąki owsianej
1 pełna po sam brzeg szklanka mus jabłkowo-dyniowego•
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów bio
1 szklanka mleka roślinnego ulubionego
1 łyżka jasnego masła migdałowego lub z nerkowców
1– 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
olej do smażenia
Dodatki: cukier puder z ksylitolu, powidła, krem z orzechów makadamia, migdałów czy nerkowców, świeże lub duszone owoce np. jabłka czy gruszki
Przygotowanie
Sposób przygotowania musu jabłkowo-dyniowego:*
- Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Dynię wraz ze skórką pokroić na większe kawałki, oczyścić z pestek i upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gdy dynia jest już miękka należy za pomocą łyżki wybrać cały jej miąższ i zmiksować go na gładkie purée.
- Jabłka pokroić wraz ze skórką na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych.
- Piec do miękkości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dynię i jabłka można upiec razem (jabłka upieką się szybciej) lub osobno. Jak wolicie.
- Ja z reguły mam w lodówce purée z dyni, a piekę tylko jabłka i robię potem mus.
- Z około 3-4 jabłek wychodzi szklanka musu jabłkowego. Gdy puree z dyni i mus z jabłek są już przygotowane należy je wymieszać ze sobą w stosunku 1:1, dodać szczyptę cynamonu, mielonej wanilii i skórkę otartą z pomarańczy, całość wymieszać.
- Przechowywać w szklanym, czystym słoiku w lodówce około tygodnia.
Sposób przygotowania gofrów:
- W misce wymieszać wszystkie suche składniki, następnie dodać do nich mus jabłkowo-dyniowy, masło, mleko i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
- Rozgrzać gofrownicę, natłuścić obie jej części olejem ryżowym lub innym za pomocą pędzelka.
- Chochlą nakładać ciasto i piec do momentu, aż gofry będą rumiane i chrupiące.
- Gofry mogą się rozwarstwiać, jeśli będą piec się zbyt krótko. Jeśli tak się dzieje, należy piec je jeszcze chwilę.
- Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Im wyższa moc, tym gofry wychodzą lepsze i pieką się krócej.
- Ja mam gofrownicę o mocy 850 W i piekę gofry około 8-10 minut.
- Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.
nie mam żadnych wątpliwości, że to śniadanie jest królewskie! świetne gofry, a do tego z mojej ulubionej mąki – po prostu nic dodać, nic ująć! 🙂
Teenager, cieszę się, że Ci się podobają. Mam nadzieję, że będą również smakowały 🙂
Eh, nie mam gofrownicy:(
a mus moze byc tylko z jablek? wyjda?
Wspaniałe , jaki mają świetny skład, a wyglądają bosko
p.s Magda , a będą te przepisy z mąką jaglaną ?
Margot, cieszę się, że Ci się podobają 🙂 A przepisy z jaglaną mąką będą 🙂
Czy można zastąpić mąkę owsianą orkiszową? I czy można jakoś wymienić masło orzechowe? Obiecałam młodszej siostrze gofry, a niestety jest uczulona…
Moniko, masło orzechowe można pominąć, albo dować w zamian łyżkę oleju. Co do mąki orkiszowej to z samej chyba nie wyjdzie, trzeba by połączyć ją np. mąką kukurydzianą.
Ale wymodziłaś gofry ze składem: mus jabłkowo-dyniowego, syrop klonowy i do tego z mąki owsianej, jak dorwę dynię to na pewno zrobię takie królewskie śniadanie.
Czy mus z jabłek można zastąpić gotowanymi jabłkami ze słoiczka? Oczywiście domowej roboty 🙂
Eli, tak, jak najbardziej 🙂
niestety udało mi się zrobić w całości tylko 2 pierwsze gofry, pozostałe kompletnie nie chciały odejść od płyt gofrownicy. Możliwe, że to wina zbyt małej mocy, lub zastąpienia części mąki owsianej mąką gryczaną. Niemniej te dwa, które wyszły w smaku super, chrupiące. Z reszty ciasta zrobiłam puchate placuszki. 🙂
Kamila, jeśli dwa pierwsze wyszły to coś nie tak z pieczeniem/ gofrownicą. Może pozostałe za krórko piekłaś ? 🙂
Cudowne!
Uwielbiam gofry, jutro robię sobie królewskie śniadanie ^_^
To koniecznie daj znać, czy smakowały 🙂 Pozdrawiam
Wyszły mega smaczne!
Pyszna odmiana tradycyjnych gofrów ^^
Super. Cieszę się, że smakowały 🙂
zrobilam z orkiszowej i rzeczywiscie sa takie sobie, bardzo dlugo je pieklam a i tak w niektorych miejscach byly jakby surowe, ale nastepnym sprobuje z owsiana maka, myslam ze te maki mozna wymieniac,
Gosiu, z owsianej mąki wyjdą na pewno 🙂
COS TAKIEGO NA GOFRACH , bialy cukier!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To nie cukier to ksylitol 🙂
Coś w tym przepisie nie gra. Ciasto było takie gęste, że musiałam jeszcze ok szklanki mleka dodać oraz 1 jajko, żeby była jakaś przyzwoita konsystencja.