Jak zrobić mąkę jaglaną ?
Kasza jaglana wraca do łask i coraz częściej zaczyna gościć na naszych stołach, co widać chociażby po olbrzymiej ilości rozmaitych przepisów na dania z jej udziałem, które można znaleźć w sieci. Jest zdrowa, bezglutenowa, lekkostrawna i niesamowicie wdzięczna w kuchni – niech zatem króluje. W sklepach oprócz kaszy jaglanej, dostępna jest jaglana mąka, którą można stosować m.in. do zagęszczania potraw, a w towarzystwie mąki ryżowej lub gryczanej świenie sprawdza się ona w wypiekach bezglutenowych. Zamiast kupować mąkę jaganą można zrobić ją samodzielnie w domu.
Dzisiaj przedstawię Wam sposób w jaki ja to czynię. Zanim bowiem zmielę kaszę odpowiednią ją przygotowuję, aby pozbyć się goryczki i uzyskać mąkę bez zanieczyszczeń. Nie jest to trudne, ale wymaga trochę czasu. Poniżej przepis.
[sp_recipe]
Genialne! Sama robię mąkę np. z amarantusa, ale z kaszy jaglanej było ciężko, bo była goryczka… a tu taki fajny sposób na pozbycie się jej. Dziękuję! 🙂
Ja robię podobnie, tylko zamiast w piekarniku suszę w suszarce (na papierze do pieczenia).
Ja robię podobnie, tylko zamiast w piekarniku suszę w suszarce.
tanim kosztem super mąka <3
Co można zrobić z takiej mąki?:)
Gosiu, z takiej mąki można zrobić wiele rzeczy np. budyń jaglany, placuszki. Niedługo na blogu będą przepisy z użyciem tej mąki.
Małgosiu, no właśnie można wysuszyć w suszarce :-). Niestety nie mam takowej. Zastanawiam się czy nie kupić. A jaką masz, jeśli można zapytać ?
O tak kasza i jej półprodukty jak mąka to fajna rzecz , dobrze ,ze jest moda na jaglankę
Ja tak sobie myślę ,ze można jeść ją całe tygodnie i to codziennie trochę inaczej i to od rana do kolacji 😀 Bo są i śniadanka , pieczywo , zupy , kopytka , placki , kiełbasy , desery , ciasta , pasty czy majonezy , wszystko z ta kaszą 😀
Ala, dokładnie z jaglanej można zrobić prawie wszystko. Wdzięczna jest bardzo w kuchni i znudzić się nie możesz 🙂 Ściskam
mam pytanie, jaki ma Pani blender bo chyba musi być bardzo mocny żeby dać radę, a przepis super, chciałabym wypróbować ale nie wiem czy mój sprzęt podoła;)
Moniko, ja mielę kaszę w zwykłym młynku do kawy. Mam taki klasyczny młīnek Boscha.
Mąkę zrobiłam teraz czekam na propozycje jak ją mam wykorzystać 😀
Alcia, będą przepisy na wykorzystanie tej mąki. Muszę tylko wrócić z wakacji 🙂
Miłych wakacji- ,Alcia poczeka 😀 z mąką
O_o świetny pomysł. Aż spróbuję. 🙂
[…] 1/2 szklanki mąki jaglanej, 1-2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 banany, 1/2 szklanki mleka roślinnego, cynamon, wanilia […]
Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Tylko mam jedno pytanie, ile mąki wychodzi np z jednej szklanki kaszy?
Bardzo będę wdzięczna za odpowiedź 🙂
A gdzie kupic taki sloik:)
Aniu, takie szłoiki można kupić w Ikei 🙂
Dziękuję! Zawsze można u Pani liczyć na odpowiedź w komentarzu:)
No chyba nie zawsze …
Aniu nie ma za co 🙂
Oj, czasami coś przeoczę. Przepraszam. Z 1 szklanki kaszy wychodzi gdzieś 3/4 szklanki mąki 🙂 Pozdrawiam
Dziękuję 🙂
Również pozdrawiam 🙂
Witam, uratowała mi Pani życie z tymi przepisami i pomysłami. Mam pytanie, czy taka zmielona kasza jaglana wcześniej w sumie już ugotowana, nadaje się jako „kaszka instant” na papki dla dziecka? Trzeba ja jeszcze podgotować przed podaniem? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
Ilka, lepiej ją jeszcze zagotować, ale dosłownie chwilkę, minutkę, dwie.
Czy można pominąć etap pieczenia w piekarniku? Czy jest on kluczowy w pozbyciu się goryczki? Ja po przepłukaniu kaszy postawiłam sitko na kaloryfer 😉 Wydaje mi się że dobrze się wysuszyła
Wydaje mi się, że spokojnie można. Najważniejsze jest płukanie i przelanie kaszy wrzątkiem. Pomysł z kaloryferem bdb:)
Czy mogłaby Pani polecić jakiś konkretny młynek? Chociażby ten, którego sama Pani używa? Chciałabym wiedzieć, który da radę, żeby zakup był udany 😉
Pozdrawiam
Ja miałam zwykły młynek do kawy Bosha, ale mi po kilku latach przestał działać. Teraz kupiłam Proofi cook, ale z tego co się orientuję jest trudno dostepny. Wiem, że jest w Selgrosie. Pozdrawiam
Dzięki! Przymierzam się do kupna i chciałabym coś sprawdzonego i poleconego 🙂
A jak zrobić mąkę z amarantusa? 🙂
Wystarczy zmielić w młynku do kawy ziarno amarantusa, albo płatki i gotowe 🙂
Dzień dobry
A czy z płatków jaglanych też można zrobić mąkę?