Sałatka jarzynowa z fasolką mung
Dziś przepis na świąteczną sałatkę jarzynową, ale w troszkę innej wersji. Znalazłam ciekawy przepis, wypróbowałam i uważam, że jest super. A najważniejsze jest to, że bardzo zasmakowała Kacperkowi. Coś innego, w lżejszej wersji, bez majonezu. W tym roku obowiązkowo na naszym stole wielkanocnym 🙂
Sałatka jarzynowa z fasolką mung
Składniki
1 szkl. fasoli mung
5 dużych ziemniaków
1 średniej wielkości marchewka
1 ogórek kiszony
1 jabłko
szczypior
sok z jednej cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
2 łyżeczki musztardy
sól
suszona bazylia i oregano
Przygotowanie
- Ugotować wcześniej namoczoną fasolę, ziemniaki w łupinach i marchew.
- Pokroić w kostkę kiszonego ogórka, ugotowane warzywa, posiekać szczypior i zetrzeć jabłko.
- Wszystkie składniki połączyć i wymieszać.
- Z soku cytryny, oliwy, musztardy i przypraw zrobić sos winegret, polać nim sałatkę i całość wymieszać.
- Można przybrać różnymi kiełkami.
Notatki
(przepis troszkę zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki Kuchnia wegańska, pod redakcją A. Olędzkiej)
Danie dla maluszka po 12 m.ż. Bardziej rozdrobnione, bez soli i musztardy po 10 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.
Słowa kluczowe: Sałatka jarzynowa z fasolką mung
Szukałam przepisu na danie z fasolką mung! i mam! dziś będzie gotowane:)
A można prosić o podpowiedź, co jeszcze z tej fasolki? Robiłam zupę a’la minestrone ale z chęcią wybróbowałabym mniej oczywisty przepis:)
Moniko, muszę przyznać, że ostatnio fasolkę mung jemy w zasadzie tylko pod postacią kiełków. Jakoś tak o niej zapominam, może ta wiadomość od Ciebie to znak, że powinnam jednak do niej wrócić i częściej stosować w kuchni 🙂
To jest smak dzieciństwa! Moja babcia zawsze robiła taką z dużą ilością ziemniaków i była najlepsza 🙂