fbpx Drukuj

Sałatka jarzynowa z fasolką mung

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 szkl. fasoli mung

5 dużych ziemniaków

1 średniej wielkości marchewka

1 ogórek kiszony

1 jabłko

szczypior

sok z jednej cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

2 łyżeczki musztardy

sól

suszona bazylia i oregano

Przygotowanie

  1. Ugotować wcześniej namoczoną fasolę, ziemniaki w łupinach i marchew.
  2. Pokroić w kostkę kiszonego ogórka, ugotowane warzywa, posiekać szczypior i zetrzeć jabłko.
  3. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać.
  4. Z soku  cytryny, oliwy, musztardy i przypraw zrobić sos winegret, polać nim sałatkę i całość wymieszać.
  5. Można przybrać różnymi kiełkami.

Notatki

(przepis troszkę zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki Kuchnia wegańska, pod redakcją A. Olędzkiej)

Danie dla maluszka po 12 m.ż. Bardziej rozdrobnione, bez soli i musztardy po 10 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Słowa kluczowe: Sałatka jarzynowa z fasolką mung

3
0
Would love your thoughts, please comment.x