Owsianka z gruszką i masłem migdałowym
Najlepsza na rozgrzewające śniadanie jest niezastąpiona owsianka. Dzisiaj z gruszkami i masłem migdałowym. Pyszna propozycja dla małych i dużych.
Myśl o ciepłym, pysznym śniadaniu zdecydowanie ułatwia poranną pobudkę, gdy za oknem jeszcze ciemno, a pod kołderką tak ciepło i przyjemnie.
Pyszne, rozgrzewające śniadanko to naprawdę miły poranny moment. Porządny zastrzyk energii i innych różnych dobrodziejstw.
DrukujOwsianka z gruszką i masłem migdałowym
Składniki
1 szklanka zwykłych płatków owsianych,
1 szklanka wody,
duża gruszka,
garść rodzynek lub posiekanych daktyli
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki kardamonu,
2 łyżeczki masła migdałowego,
świeżo zmielone siemię lniane.
Przygotowanie
- Płatki owsiane dokładnie wypłukać i zalać szklanką wody.
- Dodać przyprawy, rodzynki zagotować pod przykryciem na małym ogniu.
- Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę gruszkę i gotować dalej, aż do momentu, gdy płatki wsiąkną wodę.
- Na koniec można dodać jeszcze trochę wody lub mleka roślinnego, wymieszać, zdjąć z ognia i jeszcze kilka minut zostawić pod przykryciem.
- Na koniec dodać masło migdałowe i siemię lniane.
Notatki
Wskazówki:
- Danie to można zrobić z kaszą jaglaną, wtedy będzie bezglutenowe.
- Płatki owsiane można zastąpić również płatkami orkiszowymi, mieszanymi ect.
- Ilość masła migdałowego, przypraw i innych składników można dowolnie modyfikować według własnych upodobań i potrzeb.
- Dla wzbogacenia można część wody zastąpić ulubionym mlekiem roślinnym .
- Dla starszych dzieci czy dorosłych danie można rozbudować dodając ulubione orzechy, czy migdały (płatki migdałowe), inne suszone owoce.
Danie z małą ilością przypraw dla maluszka po 8 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.
Słowa kluczowe: Owsianka z gruszką i masłem migdałowym
A jak zrobić masło migdałowe?
owsianka moja miłość śniadaniowa
A z gruszką to już wręcz rozpusta
Owsiankę jadam codziennie od przeszło 4 miesięcy i nie zamierzam się nią znudzić… tyle, że ja ją robię klasycznie – na mleku i posypuję domową granolą:)
no właśnie, jak zrobić to masło, bo brzmi apetycznie!!! 🙂
Skąd wziąć masło migdałowe???
Masło migdałowe najprościej kupić w sklepie ze zdrową żywnością/żywnością ekologiczną. Można też zrobić samodzielnie w domu miksując migdały do momentu, uzyskania masła, ale do tego jest potrzebny mocny blender, wtedy masło wyjdzie jak trzeba.