fbpx Drukuj

Owsianka z gruszką i masłem migdałowym

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 szklanka zwykłych płatków owsianych,
1 szklanka wody,
duża gruszka,
garść rodzynek lub posiekanych daktyli
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki kardamonu,
2 łyżeczki masła migdałowego,
świeżo zmielone siemię lniane.

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane dokładnie wypłukać i zalać szklanką wody.
  2. Dodać przyprawy, rodzynki zagotować pod przykryciem na małym ogniu.
  3. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę gruszkę i gotować dalej, aż do momentu, gdy płatki wsiąkną wodę.
  4. Na koniec można dodać jeszcze trochę wody lub mleka roślinnego, wymieszać, zdjąć z ognia i jeszcze kilka minut zostawić pod przykryciem.
  5. Na koniec dodać masło migdałowe i siemię lniane.

Notatki

Wskazówki:

  1. Danie to można zrobić z kaszą jaglaną, wtedy będzie bezglutenowe.
  2. Płatki owsiane można zastąpić również płatkami orkiszowymi, mieszanymi ect.
  3. Ilość masła migdałowego, przypraw i innych składników można dowolnie modyfikować według własnych upodobań i potrzeb.
  4. Dla wzbogacenia można część wody zastąpić ulubionym mlekiem roślinnym .
  5. Dla starszych dzieci czy dorosłych danie można rozbudować dodając ulubione orzechy, czy migdały (płatki migdałowe), inne suszone owoce.

Danie z małą ilością przypraw dla maluszka po 8 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Słowa kluczowe: Owsianka z gruszką i masłem migdałowym

6
0
Would love your thoughts, please comment.x