Pierniczki dla alergika
Przepis na świąteczne pierniczki bezglutenowe dla alergików, bez dodatku cukru, mleka i jajek. Miękkie zaraz po upieczeniu.
Miało być całe mnóstwo przepisów świątecznych, ale niestety los pokrzyżował moje plany.
Wprawdzie na ostatnią chwilę, ale może jeszcze komuś przyda się taki oto przepis na pierniczki.
Pierniczki bezglutenowe
Składniki
100 g mąki migdałowej (zmielone płatki migdałowe), 100 g mąki kukurydzianej, 50 g zmielonego siemienia lnianego, 60 g syropu daktylowego/miodu lub innego słodu, 50 ml oleju ryżowego lub innego oleju jednonienasyconego, 80 – 85 ml mleka roślinnego, 1-2 łyżeczki przyprawy piernikowej bez mąki pszennej lub przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka zmielonych goździków, 1 łyżeczka zmielonego kardamonu, 1 łyżeczka zmielonego imbiru, 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry, szczypta soli.
Przygotowanie
- Do miski wsypać wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać olej, syrop daktylowy i mleko roślinne.
- Zagnieść ciasto.
- Rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm i wykroić pierniki.
- Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 5 minut.
- Gotowe.
Pięknie wyglądają! Też upiekłam bezglutenowe:)
Magda , zmieniłaś ten przepis w prawdziwie mercedesowy przepis na pierniczki
Piękne te poświąteczne twoje zdjecia
p.s ja o fajnych potraw nawet niby takich wigilijnych chętnie poczytam już nawet po świętach
Arniko, dziękuję 🙂 Widziałam i Twoje pierniki. Też na pewno przepyszne 🙂 Pozdrawiam
Alcia, dziękuję, dziękuję za te miłe słowa 🙂 Ściskam
Zrobiłam ciasto zgodnie z przepisem, ale wyszło bardzo mokre i lepkie i nijak nie da się go rozwałkować, że o wycinaniu kształtów z foremek nie wspomnę. Użyłam oliwy z oliwek i miodu. Dosypywałam zmielone siemię lniane i mąki groszkowej dla zagęszczenia, ale niewiele pomogło. Mogłabyś coś doradzić, z czego to mogło wynikać?
Pozdrawiam
Julio, w razie gdyby ciasto było za mokre można dodać trochę więcej mąki kukurydzanej. Dla ułatwienia zamiast rozwałkować jeden duży placek, można zrobić kilka mniejszych. Mleko roślinne najlepiej dodawać na końcu i stopniowo. Wtedy jego ilość można odpowiednio zredukować, aby uzyskać niezbyt mokrą i elastyczną konsystencję ciasta.
Witam,
czym można zastąpić trudno dostępną mąkę migdałową ?
Wiolu, mąkę migdałową można zastąpić mąką gryczaną, jaglaną. Natomiast mąkę migdałową można zrobić samodzielnie w domu mieląc po prostu płatki migdałowe. Pozdrawiam.
Dziękuję za przepis. Chciałabym zapytać jak długo można takie pierniki przechowywać. Chciałabym zrobić je z dziećmi jutro ale nie wiem czy do Świąt wytrzymają (i nie mam na myśli naszych łasuchów 🙂
Czy te pierniczki ogólnie są miękkie?? Czy też po jakimś czasie robią się twarde??
Trudno mi powiedzieć bo nie przechowywałam ich długo. Podejrzewam jednak, że jeśli będą przechowywane w zamkniętym pojemniku powinny być miękkie długo.
Pozdrawiam.
olej kokosowy może być? ile to będzie łyżek?
Może być 🙂 1 łyżka to 15 ml 🙂
Niestety moj bleder nie zmielił idealnie siemienia lnianego , i przez to pierniczki w cętki ,i są bardzo twarde 🙁 ,pozdrawiam