Serek z orzechów nerkowca
Serek wegański bez laktozy, cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Wspaniała alternatywa dla tradycyjnych serów.
Szaleję od jakiegoś czasu z wegańskimi serkami z orzechów nerkowca.
Dla mnie bomba. Panowie również zaakceptowali eksperymenty Mamki, więc tym bardziej się cieszę i wciąż wymyślam inne wersje.
Serek jest pyszny. Ma lekką, aksamitną konsystencję. Można go kroić w plasterki lub rozsmarować.
Oto przepis podstawowy, a pod nim dodatkowe wskazówki kulinarne.
DrukujSerek z orzechów nerkowca
Składniki
1 szklanka orzechów nerkowca (około 150 g) (wcześniej namoczonych przez 2, 3 godz.),
1,5 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowego, owsianego, sojowego),
sok z z 1/2 cytryny,
2–3 ząbki czosnku,
4 łyżeczki agaru (roślinny środek żelujący dostępny w sklepach ze zdrową żywnością),
sól.
Przygotowanie
- Wszystkie składniki połączyć i zmiksować na gładką masę (masa będzie rzadka).
- Następnie masę przelać do garnka i zagotować cały czas mieszając.
- Gdy masa zgęstnieje i zacznie się gotować, zmniejszyć płomień i cały czas mieszając gotować jeszcze 3 – 4 minuty.
- Gotową masę przelać do naczynia opłukanego wcześniej zimną wodą (ja używam kokilek o średnicy 9 cm).
- Następnie naczynie przykryć od razu folią spożywczą (dzięki temu nie powstanie na powierzchni serka twarda skórka) i odstawić.
- Gdy serek wystygnie, włożyć do lodówki.
- Gotowe.
Notatki
Wskazówki:
- Moja ulubiona wersja serka to ta z dodatkiem dużej ilości czosnku i z dodatkiem czarnuszki.
- Do serka można dodać np. suszone pomidory, pieczoną paprykę, oliwki (można dodać je przed zagotowaniem serka i zblendować razem z pozostałymi składnikami lub też dodać je po zagotowaniu serka drobno posiekane).
- Serek można wyjąć z naczynia i kroić w plasterki lub rozsmarować na kanapce.
- Serek jest pyszny z dodatkiem rukoli, pestek dyni, słonecznika,
- Dobrze smakuje również z szałwią hiszpańską, kminkiem.
- Z podanej ilości wychodzą trzy kokilki o średnicy 9 cm.
(przepis na podstawie przepisu z bloga Zdrowie na talerzu, nieco zmodyfikowany)
Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.
Słowa kluczowe: Serek z orzechów nerkowca
Bardzo pomyslowe, zeby nerkowce zagescic agarem, na pewno wyprobuje 😉
oooo tak tak te z nerkowców i migdałów uwielbiam , ja najczęściej zakwaszam je odrobina soku z ogórków kiszonych ,ale wszelkie podróby nabiały uwielbiam(a sam nabiał poza masłem nie tego)
Apetycznie wygląda ten serek, sama bym się skusiła.
Hmm… Ciekawie musi taki serek smakować, kiedyś wypróbuję 🙂
Nie moge dostac agaru, a bez niego czy sie uda? a jak nie agar to co?
Joanno, bez agaru nie wyjdzie, serek będzie miał rzadką konsystencję. Zamiast agaru ewentualnie wchodzi w grę żelatyna, ale jej nie polecam. Może spróbuj kupić agar przez internet np. tu
Vegan&vain spróbuj, spróbuj 🙂
anna, skuś się skuś 🙂
margot, a widzisz, nigdy nie próbowałam jakoś z tym sokiem ogórkowym, a będzie na bank pyszne, bo uwielbiam taki soczek jak i kiszone ogórki 🙂
Witaj, miło mi zaprosić Cię do zabawy:
http://vegarnkowo.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
Pozdrawiam.
Serek jak wyglada tak tez smakuje. Pychota!
Super! Cieszę się, że smakuje!:-)
czy nerkowce można zastąpić jakimiś innymi orzechami?:)
Już się od niego uzależniłam. Teraz kupuję orzechy na kg. Pozdrawiam, Ela:)
Pani Magdaleno super serek!!! Konsystencja bardzo fajna choć u mnie bardziej wyszedł do smarowania- robiłam na domowym mleku owsianym, z czosnkiem smakuje niczym fromage:) czy ma Pani może jakiś pomysł co dodać, aby smakował trochę jak camembert?:)
Aniu, cieszę się, że Ci smakuje 🙂 Nie mam pojęcia jak stworzyć smak serka camembert, niestety 🙂
Niestety nie smakuje:( ser wyszedł bardzo mdły (nie licząc mocnego posmaku czosnku)
Przykro mi, że nie smakował.
[…] w szkole. Tęczowy serek można przygotować z kremowego tofu lub przyrządzić np. z nerkowców (przepis) lub mleka sojowego (przepis). Do niego dodaje się naturalne barwniki: sok z buraka oraz jagód, […]