Muffinki dyniowo-kokosowe bez mleka i jajek słodzone daktylami
Zapraszam na muffinki dyniowo-kokosowe bez mleka, jajek i cukru. W sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Dzisiaj znów mam dla Was dyniowy smakołyk. Gdy za oknem szaro, buro i zimno mam wielką ochotę na pieczenie. Nie ma to jak zapach pieczonego ciasta w domu, który zabiera wszystkie smutki. Jest pachnąco, miło i przytulnie. Kawałek ciasta, do tego herbata imbirowa i można zapomnieć o niesprzyjającej aurze.
Muffinki dyniowe robi się szybko i prosto. Są pyszne. Wcześniej trzeba przygotować mleko kokosowe, namoczyć daktyle i upiec dynię w piekarniku. Potem wystarczy połączyć składniki i upiec. Do ciasta muffinkowego można dodać jeszcze ulubione orzechy. Z podanych składników wychodzi około 15 muffinków.
DrukujMuffinki dyniowo-kokosowe bez mleka i jajek słodzone daktylami
Składniki
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej drobnomielonej,
1/2 szklanki wiórków kokosowych,
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów (kamień winny+soda+skrobia kukurydziana),
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka wanilii mielonej lub 1 trzcinowy cukier waniliowy z prawdziwą wanilią,
2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1 łyżka suszonej skórki z pomarańczy,
szczypta soli,
1 szklanki purée z pieczonej dyni,
2 szklanki namoczonych wcześniej daktyli,
1 1/4 szklanki mleka kokosowego (domowej roboty)*,
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego.
* zrobiłam mleko kokosowe z przepisu Asi. Jest pyszne i ma same zalety.
Nie jest z puszki, ma mniej nkt i nie ma żadnych dziwnych dodatków.
Masa czekoladowa
Składniki:
2 dojrzałe awokado,
3/4 szklaki daktyli wcześniej namoczonych,
5 łyżek kakao lub karobu,
1 łyżka masła migdałowego bez dodatków,
wanilia.
Przygotowanie
- W jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce zmiksować purée z dyni z daktylami.
- Dodać do nich mleko kokosowe, oliwę, sok z cytryny (ocet) i całość zmiksować na gładką masę.
- Następnie powstałą masę dodać do wymieszanych wcześniej suchych składników i ponownie wymieszać do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do specjalnej formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C do suchego patyczka (około 20-25 minut).
- Krem: zmiksować na gładką masę wszystkie składniki.
- Na przestudzone muffinki nałożyć krem czekoladowy z awokado. Podawać.
Notatki
Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.
Słowa kluczowe: Muffinki dyniowo-kokosowe bez mleka i jajek słodzone daktylami
Przepis jest moją propozycją na Festiwal Dyni organizowanym prze Beę w kuchni 🙂
Super pomysł na zdrową przekąskę 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Mniam! Koniecznie musze wyprobowac ten przepis 🙂
Wyglądają świetnie, aż jestem ciekawa jak smakują. Nigdy nie robiłam bez jajek i mleka:)
daktyle i muffinki! ujęłaś mnie 🙂
Czy maltoza z daktyli jest dużo lepsza od sacharozy z cukru? Bo 2 szklanki daktyli to więcej glukozy niż w szklance cukru.
Madziu, daktyle są zdecydowanie lepsze od cukru (sacharozy) mimo, że też cukier zawierają. Dlaczego ? Bo w przeciwieństwie do sacharozy mają działanie zasadowe, nie zakwaszają organizmu. Nie są źródłem pustych kalorii, tak jak cukier. Zawierają mnóstwo błonnika, potasu, żelaza, magnezu, fosforu i wapnia. Ponadto są bogate w witaminę A, C i witaminy z grupy B. Mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Datyle zawierają również antyoksydanty, dzięki którym podnoszą odporność odranizmu. Oczywiście daktyle są kaloryczne, dlatego należy je jeść z umiarem 🙂 Pozdrawiam
kolejne do kolekcji, muffinek nigdy za dużo 😉
Dokładnie przepisów na muffiny zwłaszcza takich jak te nigdy nie za dużo
Madzia , bardzo świetny przepis
[…] Magda – blog ‘Am mniam’ : Muffinki dyniowe z daktylami bez mleka i jajek […]
Zieleniko, oł jeess 🙂
Alcia, dzięki 🙂 Buziaki
Mam pytanie- czym można zastąpić puree z dyni? Pozdrawiam.
czym można zastąpić puree z dyni? Pozdrawiam.
Ivi, puree z dyni można zastapić puree z marchewki lub przecierem jabłkowym. Pozdrawiam
Jak robisz domowe mleko kokosowe?
tak jak Asia http://wegetarianka.blox.pl/tagi_b/2950/mleko-kokosowe.html
Hmm Twoje przepisy są super, ale te mufinki kompletnie nie wyszły. Nie wiem co mogłam zrobić źle, na pewno niczego nie zapomniałam, w każdym razie mufinki przywarły do papilotek tak że trzeba było je zdrapywać a ponadto nie upiekły się w środku mimo przedłużania pieczenia, niestety poszły do śmieci. Jedyne co zrobiłam inaczej to dodałam mleko kokosowe ze sklepu ale było to z tych lepszych i w składzie nie było większych dziwności… jedyne co mi przychodzi do głowy to mogłam je za długo miksować przed dodaniem mąki (po dodaniu mąki tylko wymieszałam do połączenia), nie wiem czy to mogło mieć… Czytaj więcej »
Hm, trudno powiedzieć co się stało. Dawno nie robiłam tych mufinków. Muszę je upiec.