Zupa krem z pieczonych pomidorów
Sezon na pomidory trwa. Zatem na obiad – zupa krem z pieczonych pomidorów. Prosto i pysznie !
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na bardzo prosty krem z pieczonych pomidorów. Klasyczne trio – pomidory, czosnek i bazylia – w towarzystwie orzechów nerkowca, zamiast tradycyjnej śmietany lub jogurtu. Efekt – pyszna zdrowa zupa bogata w likopen, potas, cynk, żelazo i jeszcze kilka innych wartości odżywczych.
Drukuj
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Składniki
6–8 średniej wielkości pomidorów,
1 obrane, słodkie jabłko,
2–3 ząbki czosnku,
3/4 szklanki orzechów nerkowca wcześniej namoczonych (4 godz.)
1 łyżeczka suszonej bazylii lub 2-3 łyżki świeżej bazylii,
bulion warzywny lub woda,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól.
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 180 °C.
- Pomidory pokroić na połówki.
- Każdą z nich delikatnie posolić, ułożyć nacięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 40 minut.
- Do garnka wlać oliwę i wrzucić posiekane ząbki czosnku.
- Gdy puszczą aromat dodać upieczone pomidory i pokrojone jabłko.
- Całość zalać bulionem warzywnym lub wodą (płyn musi przykryć pomidory).
- Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kawałki jabłka będą miękkie.
- Następnie dodać bazylię, orzechy nerkowca i całość zmiksować blenderem ręcznym tzw. żyrafą.
- Całość zagotować.
- Doprawić do smaku solą, bazylią.
Notatki
Wskazówki:
Gdyby zupa była zbyt gęsta można dodać więcej bulionu lub wody.
Gdyby zupa wyszła zbyt kwaśna można dodać jeszcze trochę jabłka, ewentualnie soku jabłkowego lub ciut syropu z agawy.
Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.
Słowa kluczowe: Zupa krem z pieczonych pomidorów
pyszna 🙂
Ela, cieszę się, że smakowała 🙂 Pozdrawiam,
Bardzo smaczna zupka. Dziś ugotowałam i na pewno to powtórzę 🙂
Czy pomidorki obieramy ze skórki przed pieczeniem?
Dziękuję za odp.
Kasia
Nie, nie trzeba 🙂 Pozdrawiam
Zrobiłam ! Jest pyszna, dziękuję ! ❤️Dodałam troche kaszy i nie musiałam gotować drugiego dania ?
Nie ma za co. Cieszę się, że zupa smakowała 🙂