fbpx Drukuj

Zupa krem z pieczonych pomidorów

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

68 średniej wielkości pomidorów,
1 obrane, słodkie jabłko,
23 ząbki czosnku,
3/4 szklanki orzechów nerkowca wcześniej namoczonych (4 godz.)
1 łyżeczka suszonej bazylii lub 2-3 łyżki świeżej bazylii,
bulion warzywny lub woda,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól.

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 °C.
  2. Pomidory pokroić na połówki.
  3. Każdą z nich delikatnie posolić, ułożyć nacięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  i piec przez około 40 minut.
  4. Do garnka wlać oliwę i wrzucić posiekane ząbki czosnku.
  5. Gdy puszczą aromat dodać upieczone pomidory i pokrojone jabłko.
  6. Całość zalać bulionem warzywnym lub wodą (płyn musi przykryć pomidory).
  7. Gotować  na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kawałki jabłka będą miękkie.
  8. Następnie dodać bazylię, orzechy nerkowca i całość zmiksować blenderem ręcznym tzw. żyrafą.
  9. Całość zagotować.
  10. Doprawić do smaku solą, bazylią.

Notatki

Wskazówki:
Gdyby zupa była zbyt gęsta można dodać więcej bulionu lub wody.
Gdyby zupa wyszła zbyt kwaśna można dodać jeszcze trochę jabłka, ewentualnie soku jabłkowego lub ciut syropu z agawy.

Danie dla maluszka po 12 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Słowa kluczowe: Zupa krem z pieczonych pomidorów

7
0
Would love your thoughts, please comment.x